Передплата 2024 «Добра кухня»

Чума повернеться: вчені попередили про повернення хвороб, що страшніші за COVID-19

  • 18.04.2020, 13:55
  • 2 629

Зміна клімату та глобальне потепління може призвести до повернення смертельних захворювань, похованим під льодом в Росії та США, які в рази страшніше коронавірусу.

Як пише Обозреватель з посиланням на Daily Mirror, COVID-19 це всього лише новий штам коронавірусу, від якого поки немає ліків або вакцини. Але еволюційна здатність людини може з ним впоратися, на відміну від вірусів, які як вважалося, вже зникли з планети.

Вчені стурбовані, що в міру підвищення температури на Землі величезні площі грунтів вічної мерзлоти починають танути. У деяких випадках ця земля була заморожена протягом тисячоліть. Усередині цієї мерзлоти можуть міститися бактерії і віруси, які були просто заморожені, а прокинувшись, ці віруси можуть виявитися смертельними.

Наприклад, чотири роки в Сибіру (Росія) 12-річний хлопчик помер від сибірської виразки. До того ж він встиг заразити ще 20 осіб, яких госпіталізували.

Тоді висловлювалося припущення, що труп зараженого північного оленя через аномальну спеку розтанув під льодами. В результаті чого сибірська виразка проникла в природу. Ймовірно, що бактерії просочилися в ґрунт, перш ніж проникнути в водопостачання, а потім в харчовий ланцюг людини.

До того ж на території Росії є багато місць поховання жертв віспи і бубонної чуми, які поки знаходяться під льодами.

Також викликає побоювання повернення іспанського грипу, який забрав до 50 млн життів в 1918−20 роках. Зараз на Алясці (США) знаходяться братські могили, де були виявлені фрагменти ДНК цієї хвороби.

Навіть хвороби, які вбили величезну кількість неандертальців, можуть знову повернутися.

«Можливість того, що ми можемо заразитися вірусом від давно вимерлого неандертальця, говорить про те, що ідея про те, що вірус може бути „знищений“ з планети, невірна, і дає нам помилкове відчуття безпеки. Ось чому запаси вакцини повинні бути збережені, на всякий випадок», — додав біолог-еволюціоніст з Університету Екс-Марсель у Франції Жан-Мішель Клавері.

Однак вчені відзначили, що не всі віруси зможуть вижити, будучи замороженими на тривалі періоди часу. Швидше за все, «прокинутися» ті, які походять від спор.

Схожі новини