Передплата 2024 «Добрий господар»

"Хвороба має купу сюрпризів". Патологоанатом розказав, що показує розтин загиблих від коронавірусу

  • 17.04.2020, 18:32
  • 3 435

«Це ніяка не пневмонія», - стверджує лікар

Російський лікар-патологоанатом Олександр Едігер заявив, що у людей, які захворіли на Covid-19 не розвивається пневмонія в «чистому вигляді», а виникає «щось інше», невідоме раніше захворювання.

На думку медика, зміни в легенях людини при розвитку пневмонії істотно відрізняються від того, що викликає новий коронавірус, — повідомляють російські ЗМІ.

Лікар-патологоанатом дійшов такого висновку на основі спостереження за хворими на Covid-19, а також після розтину померлих від цієї інфекції.

«Я бачив уже 15 хворих і сім випадків загиблих, як патологоанатом я детально їх розглянув і можу сказати, що це не пневмонія в чистому вигляді. Цей висновок є принципово важливим. Ми маємо справу з дуже специфічним ураженням легень. Цей вірус приготував нам купу сюрпризів», — заявив Олександр Едігер.

Медик також пояснив, що пневмонію викликає мікробний або мікробно-вірусний збудник. При цьому процес запалення досить обмежений за часом і «фатальний кінець цього процесу відбувається в самому крайньому випадку».

Читайте також: «Не очікуємо покращення». Головна лікарка з Олександрівської лікарні озвучила песимістичний прогноз (відео)

Лікар зазначив, що як вірус Covid-19 впливає на легені не в першу чергу. Спостерігається широке враження рецепторів і травного тракту, а також стінок судин і клітин крові. «Це ніяка не пневмонія і легені не є „мішенню“ номер один. Уражаються рецептори, які є не тільки в легенях, а й в судинах, і в травному тракті», — уточнив патологоанатом.

Звідси випливає, що, якщо у людини з грипоподібними симптомами спостерігається втрата смакових і нюхових відчуттів, ймовірність того, що це Covid-19, а не інша інфекція, — 10:1.

Також це пояснює і те, що при безсимптомному перебігу цього захворювання у більшості пацієнтів все одно спостерігається ураження легень та інших внутрішніх органів.

Експерт згоден з висновками китайських дослідників, які встановили, що коронавірус вражає гемоглобін в еритроцитах, в результаті чого у хворого формується гіпоксичний синдром, що призводить до нестачі кисню.

Схожі новини