Передплата 2024 ВЗ

Вперше в Україні львівські військові кардіохірурги провели аутотрансплантацію серця

  • 17.04.2020, 17:57
  • 979

Серце було вилучено з людини і упродовж трьох годин перебувало в руках медиків

Лікарі-кардіохірурги Військово-медичного клінічного центру Західного регіону вперше в Україні провели унікальну операцію на серці 65-річної пацієнтки.

Про це повідомляють на сторінці Командування Медичних сил ЗСУ у Facebook, передає Главком.

«Суть оперативного втручання полягала в тому, що для проведення протезування аортального та мітрального клапанів та пластичної хірургічної корекції враженого лівого передсердя, серце було вилучено з людини і упродовж трьох годин у буквальному сенсі перебувало в руках військових хірургів», — йдеться у повідомленні.

Ординатор клініки хірургії серця та магістральних судин центру, працівник Збройних Сил України Володимир Мороз розповів, що особливість цієї операції в тому, що іншого шляху лікування, ніж вилучити серце з людини, не було, а без швидких та неординарних рішень і рішучих високопрофесійних дій операційної бригади під час оперативного втручання — не було шансів на життя у пацієнтки. «Проведене оперативне втручання передбачає техніку трансплантації серця, а також техніки ще кількох складних кардіохірургічних операцій», — зазначив лікар.

Медик пояснив, що хірурги видалили серце з грудної клітки, після чого запротезували два клапани та зробили пластичну операцію хворого передсердя, зменшивши його фактично вдесятеро, у порівнянні з враженою ділянкою до оперативного втручання. Ба більше, вони зробили цілу низку хірургічних процедур у грудній клітці пацієнтки, що дозволило успішно повернути серце назад.

Володимир Мороз зазначив, що таку операцію в Україні було проведено вперше. На сьогодні стан пацієнтки Галини Степанівни стабільний і вона швидко одужує. І хоч минуло лише кілька днів від проведення складної операції на серці, жінка впевнено, під наглядом лікарів, крокує коридорами відділення

Схожі новини