Передплата 2024 ВЗ

«Коли Христос народився, стояли довгі дні, а як Його розп’яли – дні поменшали»

19 квітня – найважливіше церковне свято – Великдень

Великдень — найбільш важливе і значуще церковне свято, яке відзначається в усьому християнському світі. Воскресіння Христове є символом вічного життя, перемоги над смертю та очищення від гріхів. У цей день особливе значення мають загальні для всього людства цінності — любов, добро, милосердя, співчуття. Свято має свої давні звичаї і ритуали…

А Воскресінню передує Страсний тиждень, кожен день якого має вели­ке значення. У Великий або Страсний тиждень християни згадують останні дні земного життя Ісуса Христа, а також пристрасті, тобто фізич­ні і духовні страждан­ня, які Він пережив під час страти. Кожен день Страсного тижня має своє особливе значення, а в церквах проводяться служби, присвячені різ­ним сюжетам Євангелія.

Великий, або Чистий четвер — це день, в який відбулися чотири зна­чущі події: Таємна вече­ря, Омовіння Христом ніг учням, Його молитва в Гетсиманському саду і зрада Іуди.

Велика, або Страсна п’ятниця — найскорбот­ніший день не тільки під час Великого посту, а й взагалі в усьому церков­ному році. Це день суду, страти, розп’яття і хрес­ної смерті Господа нашо­го Ісуса Христа.

Велика субота при­свячена похованню Ісуса Христа, знаходженню Його тіла у Гробі, зішес­тю Його душі в пекло і сповіщенню грішникам, що там перебували, про перемогу над смертю, а також освяченню вели­кодньої їжі і сходженню Благодатного вогню.

Воскресіння Ісуса Христа — це найголовні­ше християнське свято у році, найбільш значуща та велика подія, описана в книгах Нового Завіту. Саме віра в чудесне Во­скресіння з мертвих Сина Божого є головною док­триною, на якій базується християнство як релігія.

За біблійним сюже­том, Iсус Христос во­скрес рано-вранці, i це Воскресіння супрово­джувалось великим зем­летрусом: це ангел не­бесний відвалив камінь від дверей Гробу Господ­нього. На світанку жінки-мироносиці Марiя Магда­лина, Марiя, мати Якова, та Саломія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Iсуса, але побачили відвалений камінь i порожній гріб, i тоді схвильованим жін­кам з’явився ангел i спо­вістив про Воскресіння Господнє.

Існує декілька легенд щодо виникнення назви свята. За однією з них назва «Великдень» («Ве­ликий День») з’явилася аж наприкінці першо­го тисячоліття з прихо­дом на українську землю християнства. Легенда говорить, що «Великдень називається так тому, що в той час, коли Христос народився, сильно сві­тило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім зложити, щоб був один тодішній. Тоді, було, як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу ввечері. А як розп’яли Христа — дні по­меншали. Тепер тільки царські ворота в церкві стоять навстіж сім днів…».

Великдень 2020 року настане 19 квітня. Тради­ційно цим святом завер­шується Великий піст, який триває з 2 березня по 18 квітня, та під час якого віруючі готують­ся до свята Воскресіння Христового — дотриму­ються строгих обмежень у споживанні їжі, намага­ються очиститися від грі­хів, переосмислити своє духовне життя.

Саме ж свято світло­го Великодня в українців незмінно асоціюється з ароматом здобної випіч­ки, ошатними пасками, писанками, символічним вітанням «Христос Во­скрес!» — «Воістину Во­скрес!».

Великдень-2020, ма­буть, найсумніший за останні роки, бо в умовах карантину Церква про­сить вірних залишатися вдома. Святкову Службу Божу можна подивитися по телевізору. Головне для кожного з нас — збе­регти здоров’я собі і сво­їм рідним!

Схожі новини