Передплата 2024 «Добрий господар»

Під час епідемії коронавірусу на Львівщині… зменшується кількість померлих

«Раніше за день ховали по 7-9 небіжчиків, а тепер якщо є 1-2 - то добре»

Під час пандемії коронавірусу на Львівщині… люди стали менше вмирати! Останніми днями неодноразово чула від людей, що кількість «звичайних» смертей (не зумовлених коронавірусом) зменшується.

Знайомий розповів, що йому тепер конче треба було навідатися до могилки рідних. Однак на цвинтар його не пустили, що під час карантину цвинтарі закриті для відвідувань. Тож він переліз через паркан десь збоку цвинтаря і таки пішов на могилку. Дорогою зустрів гробаря з яким і розговорився. Той бідкався, що зараз… нема кого ховати — раніше за день ховали по 7−9 небіжчиків, а тепер якщо є 1−2 — то добре… Пишуть про цю тенденцію і в соцмережах. Директор однієї похоронної контори скаржився, що скоро збанкрутує, бо бракує «клієнтів»…

Нагадаємо, спалах захворювання на коронавірус розпочався у Китаї у грудні 2019 року, а першу інфіковану особу в Україні виявлено 3 березня 2020 року. Тобто аналізувати статистичні дані теоретично можна, вже починаючи від січня цього року.

Згідно із повідомленням на сайті Головного управління статистики у Львівській області, останнім часом на Львівщині й справді стали менше вмирати. Кількість померлих в області у січні цього року — 3013 осіб (для порівняння — у січні 2019 року — 3544 осіб). Як повідомила «ВЗ» заступник начальника ГУ статистики у Львівській області Ірина Рахальська, точних даних кількості померлих у лютому та березні цього року ще немає, вони надійдуть не раніше квітня (це умовлено, зокрема, і тим, що через пандемію коронавірусу статистичні дані не надходять у паперовому варіанті). Однак якщо у січні в області померло 3013 осіб, то, за попередніми підрахунками, у лютому кількість померлих в області становить близько 3 тисяч, а у березні ще менше — до 2700 осіб. Однак Ірина Рахальська схиляється до думки, що це скоріше звичайне сезонне зменшення кількості населення і воно не пов’язане із пандемією коронавірусу. Оскільки, зазвичай, найбільше на Львівщині помирає людей саме у січні (зокрема, і через надмірні святкування, що провокує загострення хронічних хвороб), а вже у березні йде спад смертності.

Схожі новини