Передплата 2024 ВЗ

Найстаріше підприємство Східної Європи не приватизують

Воно стане музеєм-скансеном, центром туризму та рекреації

Одне з найстаріших підприємств Східної Європи, яким, за даними істориків, є державне підприємство «Солевиварювальний Дрогобицький завод» (побудоване в ХI ст. — ред.) не потрапило до переліку об`єктів великої приватизації. Це стало відомо після недавнього розпорядження Кабінету Міністрів України, яким, як повідомляє Кризовий медіа-центр «Дрогобич», затверджено перелік об’єктів малої приватизації у цьому році.

У Києві таки почули голос дрогобицької громадськості, яка, ставши на захист підприємства від зазіхань неоприватизаторів, зберегла його для наступних поколінь.

Дрогобицький солевиварювальний — живе свідчення про сиву давнину, тих часів, коли до прикарпатського поселення, з якого почався Дрогобич, з усіх-усюд приїжджали по сіль чумаки. Саме соляний промисел спричинився до розвитку поселення, яке з роками чисельно зростало та набувало «ваги». Сіль для Дрогобича — це щось набагато більше ніж призначена для споживання продукція. Про це свідчить і сучасний герб міста: на синьому тлі, в оздобленому картуші бачимо 9 топок солі.

Для посадовців з Києва, які після того, як упродовж останніх років прикарпатська солеварня, програючи конкуренцію на сучасному вітчизняному ринку виробників солі, геть занепала, прийняли рішення виставити ії на приватизацію — чиясь історія мало що значить. Тому все йшло до того, що підприємство приватизують. Якби так сталося, то, не виключено, як вважають місцеві активісти, що в цьому особливому місці збудували б кілька багатоповерхівок.

Але десятки звернень до уряду, розробка концепції розвитку давнього промислу із передаванням його у комунальну власність, неодноразові виступи на телебаченні зробили свою справу. Солеварню, в якій до сьогодні збережено технологію виробництва солі шляхом видобування ропи та ії виварювання, врятовано.

Упродовж останніх років про завод не дбали. Багато з того, що мало історичне значення, знищено. Потрібно рятувати те, що ще можна, за будь-яку ціну зберегти підприємство-пам'ятку.

Було б непогано, якби Фонд Держмайна передав його в комунальну власність. Але в Києві з цього приводу вже встигли висловитись — «вищевказане державне підприємство не є об’єктом безоплатної передачі у комунальну власність».

Та місто знайде кошти, щоб його викупити, бо солеварня, як стверджує міський голова Дрогобича Тарас Кучма, це не просто підприємство, це — душа міста.

м. Дрогобич

Схожі новини