Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На кордоні з Польщею відкриті лише «Ягодин» і «Краковець»

Від нуля годин вівторка, 7 квітня, на кордонах Украї­ни залишаються відкритими тільки 19 пунктів пропуску.

Перетнути державний кордон України можна лише влас­ним автотранспортом, піші переходи закриті. На кордоні з Польщею відкриті тільки два пункти пропуску — «Ягодин» і «Краковець». Про це повідо­мив заступник директора департаменту — начальник управління організації при­кордонного контролю Держприкордонслужби, генерал-майор Юрій Лисюк.

РОЗПОРЯДЖЕННЯМ Кабмі­ну № 370 внесено відповідні зміни до постанови про тим­часове закриття деяких пунктів пропуску. Так, на кордоні зі Сло­ваччиною працюватиме лише пункт пропуску «Ужгород», з Угор­щиною — «Тиса», з Румунією — «Дя­кове», «Порубне», з Молдовою — «Могилів-Подільський», «Палан­ка», «Старокозаче», «Рені», з Ро­сією — «Мілове» (Луганська об­ласть), «Гоптівка» (Харківська обл.), «Бачівськ», Юнаківка" (Сум­ська обл.), «Сеньківка» (Чернігів­ська обл.), з Білоруссю — «Сеньків­ка», «Нові Яриловичі», «Славутич» (Чернігівська обл.), «Виступовичі» (Житомирська область), «Домано­ве» (Волинська обл.).

Як бути застряглим за кордо­ном громадянам України, які не мають авто, адже піший перетин закритий по всьому периметру? Досі їх забирали з кордонів ав­тобусами і перевозили на укра­їнську територію. За словами Юрія Лисюка, альтернативою будуть авіаперевезення. Є до­мовленість із авіакомпаніями, що це може бути переліт з Варшави і Вроцлава, коли за 50 євро мож­на буде потрапити з Польщі до Львова. Ще альтернатива — потя­ги. Наприклад, на польському на­прямку це Перемишль-Львів.

Якщо з якоїсь причини не бу­дуть функціонувати авіацій­ні пункти пропуску і не курсува­тимуть поїзди, тоді українських громадян забиратимуть із кордо­нів автобусами. Їх будуть органі­зовувати місцеві органи влади. За інформацією польських колег, якщо буде 10−20 громадян Укра­їни, які хочуть перетнути кордон. Порожній автобус прибуде на польську територію перед пунк­том пропуску, забере цих гро­мадян, їх оформлять через поль­ський пункт пропуску і автобусом завезуть на український.

Схожі новини