Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Правки до банківського закону зривають співпрацю з МВФ, а у Зеленського мовчать", - Ірина Геращенко

  • 07.04.2020, 20:25
  • 914

Так званий «антиколомойський» закон про банки, який є обов’язковою умовою для отримання програми МВФ, на цьому тижні очевидно не буде виноситися в зал. Такий прогноз у своєму відеоблозі зробила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко. Вона також повідомила, що фракція подала до законопроєкту лише 5 поправок

«Банківський закон, ухвалення якого так потрібне для підтримки української економіки, складається з 16 тисяч 95 слів — і до цього закону протягом тижня подали 16 тисяч 397 поправок. До кожного слова — поправка. Хто ж вони — автори цих поправок? Загалом — це „слуги“. Дехто з них подав 4 тисячі поправок, дехто — півтори тисячі. І мета тут абсолютно очевидна — заблокувати ухвалення цього закону або відтермінувати його на півроку», — зазначає Геращенко.

Вона застерігає, що подібні ігри із законом можуть призвести до дефолту України. «Від дефолту точно виграють олігархи, які стоять за цими депутатами-авторами поправок, і точно втратять прості українці. Тому що дефолт — це гіперінфляція, це девальвація гривні, це дуже серйозний ріст безробіття», — прогнозує Геращенко.

Вона також звернула увагу на відстуність реакції з боку Офісу президента Зеленського, уряду та керівництва парламенту. Адже президент фактично контролює усі гілки влади, і мовчання є доволі красномовним. «Всі мовчать і роблять вигляд, що не знають, що ці 16 тисяч 397 поправок можуть просто заблокувати прийняття не тільки закону, а й отримання Україною такого необхідного кредиту МВФ», — наголосила Геращенко.

Читайте також: «Можновладці, які вивезли маски за кордон, досі не покарані, зате звичайних українців штрафують на 17 тис», — нардеп

Вона також нагадала, що у новому скликанні парламенту фракція «Слуга народу» постійно звинувачувала попередників у неефективності і вимагала обмежити кількість поправок до законопроєктів.

«А що ми бачимо сьогодні? Наша фракція подала лише п"ять — не п’ятдесят, не п`ять тисяч, а п`ять поправок до закону про банки. Так само, як до закону про землю ми подали тільки 37 поправок.

Тому що наша державницька відповідальна професійна позиція полягає в наступному: закони треба вдосконалювати. Для цього є процедура між першим і другим читанням, подання поправок — щоб вдосконалити, реформувати, покращити той чи інший законопроєкт", — зазначила Геращенко.

«Але ми бачимо тут інше — законодавчий спам. І зловживають ним саме „слуги“, а Офіс президента мовчить. Чому це відбувається? Можливо, вся річ у тім, що тиждень тому просто були певні політичні ігрища, коли президент приїхав до парламенту, зробив красиву заяву, знявши маску: „Прошу вас всіх, давайте приймемо ці закони, показавши таким чином нашим європейським партнерами, що ми рухаємося в сторону реформ і від олігархів“. Насправді, коли олігархи увімкнули механізм своїх лобістів, то ніхто проти цього і не виступає. Принаймні публічно ми не чули», — зауважила Ірина Геращенко.

Схожі новини