Передплата 2024 «Добрий господар»

Журналісти можуть пересуватися по вулиці більше, ніж по двоє

Журналісти під час карантину мають право перебувати на вулиці більше, ніж по двоє, посилаючись на службову необхідність.

Про це розповіли в матеріалі «Інституту масової інформації».

У статті акцентують, що не дивлячись на дискусію про правомірність і неконституційність обмежень, встановлених Постановою уряду 255 (про обов’язкове носіння масок на вулиці, пересуванні по вулиці не більше, ніж по двоє людей і т.д.), дана постанова є законною до того моменту, поки не скасована судом, або Кабміном.

«Тому не варто закликати інших ігнорувати встановлені норми, тим більше з боку журналістів, які впливають на досить широку аудиторію», — сказано в статті.

Підкреслюється, що журналістська діяльність не припиняється Постановою 255, на відміну від роботи підприємств, пов’язаних з відвідуванням громадянами.

«Тому журналісти можуть ходити на роботу, а діяльність засобів масової інформації може здійснюватися не тільки в дистанційному режимі», — йдеться в матеріалі.

У той же час відзначається, що журналісти не віднесені до списку працівників, які згідно з Постановою 255 мають право перевозитись громадським транспортом в міському та міжміському режимі на час карантину.

Повідомляється також, що згідно з Постановою людям забороняється перебувати без маски в громадських місцях. При цьому в Постанові не визначено, як повинна бути одягнена маска, а тому на даний момент для виконання вимог Постанови 255 можна одягати будь-яку маску. У свою чергу визначення поняттю «громадське місце» дано тільки в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та це визначення використовується тільки для заходів даного закону.

«Підпункт 2 пункту 2 Постанови 255 від 6 до 24 квітня 2020 забороняє переміщення групою більш ніж дві особи. Однак ця заборона не поширюється на службову необхідність. Тому знімальна група в кількості більше двох осіб може пересуватися, посилаючись на службову необхідність. Підтвердженням службової необхідності є посвідчення журналістів і по можливості наявність письмового редакційного завдання, в якому будуть вказані прізвища знімальної групи», — підкреслюють в матеріалі.

Також наголошується, що Постанова 255 забороняє перебувати без документів на вулиці.

«У разі журналістів це не тільки паспорт, а й журналістське посвідчення, яке підтверджує спеціальний статус журналіста», — сказано в статті.

Схожі новини