Передплата 2024 «Добрий господар»

Благовіщення: історія свята та цікаві прикмети

  • 07.04.2020, 08:35
  • 3 118

З Днем Благовіщення у слов'ян пов'язана безліч прикмет, заборон і традицій

У квітні православні відзначають одне з найважливіших християнських свят — Благовіщення Пресвятої Богородиці, повідомляє УНІАН.

У цей день віруючі славлять сповіщення Діві Марії благої вісті про зачаття і про народження нею спасителя — Ісуса Христа.

З Днем Благовіщення у слов'ян пов'язано безліч прикмет, заборон і традицій.

Благовіщення — історія свята

Згідно священного писання, Діва Марія була вихована в єрусалимському храмі, куди її за волі Бога у трирічному віці віддали батьки — святий Іоаким та свята Анна.

У 14 років Марії належало вийти заміж, і первосвященик храму, який знав про її обітницю зберегти цноту, в особливому порядку обрав їй чоловіка-хранителя. Ним став Йосип, тесляр з Назарету.

У Домі Йосипа Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив їй благу звістку. Вона виносить і народить сина божого і спасителя — Ісуса Христа. Юна дівчина прийняла божу волю покірно.

Для віруючих Благовіщення символізує втілення Бога у світі смертних. Відомо, що свято Благовіщення виникло у християн приблизно в IV столітті, а вже до початку VIII століття став для християн східного обряду одним з найважливіших.

Приблизно в той же час його почали відзначати і в західній церкві.

Благовіщення — прикмети

У наших предків вважалося, що на Благовіщення в будинку обов'язково має бути чисто. Це приверне в будинок благо та щастя. Водночас робити прибирання безпосередньо напередодні Благовіщення було небажано. Господині прибиралися раніше, 4−5 квітня.

День напередодні Благовіщення вважався небажаним для роботи, праці і весняно-польових робіт. Замість цього рекомендувалося провести його в молитвах. Щоб очистити будинок від недобрих сил, у хатах палили свічки.

Погодні прикмети на Благовіщення дозволяли визначити, чи варто чекати рясного врожаю і яка погода буде на Великдень (Яке Благовіщення, така і на Великдень).

Наші предки вірили, що вітер або дощ на Благовіщення обіцяють рясні врожаї пшениці, жита та інших зернових. На Благовіщення гроза, як вважалося, обіцяє швидке і спекотне літо.

Благовіщення — що не можна робити

Благовіщення — одне з найважливіших (двунадесятих) християнських свят. У цей день заборонені фізична праця, робота, прання, шиття і прибирання.

Зрозуміло, на Благовіщення не можна грішити: лихословити, сваритися, ображати людей або тварин, думати про погане і бажати комусь зла.

У Благовіщення дотримується великий піст: не можна їсти м'ясні і молочні продукти. Проте риба і морепродукти в цей день дозволені. Заборонені ненажерливість і вживання алкоголю.

У давні часи дівчата на Благовіщення не заплітали коси і не робили зачісок. Поганою прикметою вважалося давати в борг на Благовіщення.

Схожі новини