Передплата 2024 «Добрий господар»

Залишайтеся вдома... через радіацію. Україну огорнув радіаційний смог внаслідок пожежі у Чорнобилі (відео)

  • 06.04.2020, 19:55
  • 1 524

4 квітня в зоні відчуження навколо ЧАЕС почалася пожежа. На наступний день вона поширилася на територію у 100 га, а в епіцентрі пожежі підвищився рівень радіації. Зараз пожежу все ще гасять

Про пожежу стало відомо у другій половині дня 4 квітня, інформує НВ.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що вона розгорілася біля села Володимирівка Котовського лісництва на площі 20 га. Причому зазначалося, що на деяких ділянках пожежі підвищений радіаційний фон, що ускладнює її гасіння.

О 14:30 і 14:32 з Ніжина вилетіли два літаки для її гасіння, о 15:33 до місця загоряння вилетів також вертоліт ДСНС Мі-8.

Ввечері 4 квітня в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов повідомив на своїй сторінці у Facebook, що лісова пожежа в зоні відчуження стала причиною смогу в Києві та прилеглих містах.

Водночас Фірсов зазначив, що фахівці з Київського округу Державної екологічної інспекції моніторять ситуацію, і рівень радіації в Києві та його околицях у нормі.

Вранці 5 квітня інтернет-спільнота Киев Оперативный опублікувала відео смогу в Ірпіні.

А у ДСНС повідомили, що станом на 7 ранку 5 квітня відкритого вогню не було, але осередки пожежі продовжували тліти. На той момент для гасіння пожежі скинули за допомогою авіації 50 тонн води. Також повідомлялося, що вранці 5 квітня радіаційний фон на місці пожежі був у межах норми.

Задимлення в Києві, яке, проте, зберігалося, у відомстві пояснили антициклонічним характером погоди, який викликає накопичення забруднюючих речовин біля поверхні землі. У ДСНС прогнозували, що така ситуація буде повторюватися ще кілька днів. Водночас зазначалося, що в Києві та Київській області радіаційний фон у межах норми.

Поширення пожежі на 100 га і зростання радіаційного фону

Вранці 5 квітня Єгор Фірсов повідомив, що загальна площа пожежі 100 га, площа загоряння в Чорнобильській зоні — 20 га.

Він припустив, що причиною пожежі став підпал трави. Фірсов повідомив, що в центрі пожежі рівень радіації значно вище за норму.

«Є погані новини — у центрі пожежі радіація вища за норму. Як ви бачите на відео, покази приладу складають 2,3 за норми 0,14. Але така ситуація лише в осередку пожежі», — сказано в повідомленні Фірсова.

Пізніше у Держслужбі з надзвичайних ситуацій заявили, що станом на 13:30 в зоні відчуження продовжують гасити два осередки пожежі в зоні відчуження загальною площею 25 га.

Один з них — між селами Володимирівка і Жовтневе Котовського лісництва — площею 20 га, другий — біля села Рагівка Котовського лісництва.

Про те, чи загасили пожежу за межами зони відчуження, про яку згадував Фірсов, у ДСНС не повідомили. На той час для гасіння пожежі за допомогою авіації скинули вже 64 тонни води.

У ДСНС заявили, що 5 квітня радіаційний фон в Києві не перевищував норму.

Читайте також: Дикі тварини Чорнобиля: з’явились унікальні фото

Водночас о 7:00 у ДСНС повідомили, що о 20:45 5 квітня вдалося локалізувати вогнище загоряння в районі Рагівки.

На осередок загоряння між Володимирівкою і Жовтневим до цього моменту за допомогою авіації скинули вже 174 тонни води, але його площа все ще оцінювалася у 20 га і про локалізацію цього осередку не повідомлялося.

О 12:00 ситуація не змінилася.

За даними ДСНС, радіаційний фон в Києві та Київській області залишається в межах норми.

Про нормальний рівень радіації в Києві та Київській області повідомив також Єгор Фірсов. Він зазначив, що до такого висновку дійшли і фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, тому можна відкривати вікна і провітрювати приміщення.

Розслідування пожежі

6 квітня за фактом пожежі у Чорнобильській зоні поліція почала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 Кримінального кодексу України (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Санкція цієї статті передбачає штраф від 50 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років.

У той самий день поліція повідомила, що встановила особу підпалювача 5 га лісу біля села Рагівка. Це 27-річний житель цього села.

У повідомленні сказано, що він пояснив поліцейським, що підпалив траву і сміття у трьох місцях «задля забави». Після цього вітер розніс вогонь, і він вже не зміг його загасити.

Поліція кваліфікувала його дії за ч. 1 ст. 245 (знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Схожі новини