Передплата 2024 «Добрий господар»

Пропагували "русский мир": в Україні заборонили організацію «Об’єднана Сербська Діаспора Євразії»

  • 06.04.2020, 10:54
  • 728

Керівник організації надавав матеріальну підтримку сербським бойовикам, які брали участь у захопленні влади в Криму в лютому-березні 2014 року

Окружний адміністративний суд Києва заборонив та примусово розпустив міжнародну громадську організацію «Об'єднана Сербська Діаспора Євразії», яка зареєстрована у травні 2008 року і прописана на київській вулиці Почайнинська, 70.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 30 березня.

З позовом до суду звернулось Головне територіальне управління юстиції в Києві. Водночас ініціатором заборони діяльності громадської організації виступила Служба безпеки України, яка поінформувала Мін’юст про її протиправні дії.

За даними спецслужби, урядові та недержавні структури Росії, окрім відкритої прямої агресії на сході України, використовують інструменти так званої «м`якої сили» у вигляді наявного потенціалу проросійської спрямованості. Саме такі ознаки спостерігаються в діяльності міжнародної громадської організації «Об`єднана Сербська Діаспора Євразії».

Зокрема, керівник МГО Драган Станоєвич є одним з найактивніших громадських діячів проросійського спрямування, який за завданням російських кураторів організовував та координував антиукраїнські акції у Дніпропетровській області. Також він проводив періодично зустрічі з представниками державних та неурядових структур РФ, від яких отримував вказівки щодо організації заходів з дестабілізації.

За даними СБУ, Станоєвич є активним прибічником «русского мира» і, перебуваючи на території Сербії та використовуючи мережу інтернет та засоби масової інформації, підтримує діяльність терористичних організацій «Л/ДНР», проводить активну антиукраїнську діяльність, виступаючи з критикою української влади та про європейського шляху розвиту нашої держави, акцентує увагу на нібито розвитку неофашистських рухів в Україні. Також надавав матеріальну підтримку сербським бойовикам, які брали участь у захопленні влади в Криму у лютому-березні 2014 року.

«Стосовно позовних вимог щодо примусового розпуску (ліквідації) громадської організації «Об`єднана Сербська Діаспора Євразії «, суд зазначає наступне. Законом «Про громадські об’єднання» передбачено право суду прийняти рішення про заборону діяльності. Враховуючи, що дії громадської організації суперечать основним засадам діяльності громадської організації, визначеної власним статутом, суперечить вимогам ст. 4 Закону, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про заборону діяльності громадської організації підлягають задоволенню у повному обсязі», — вважає окружний адмінсуд Києва.

Схожі новини