Передплата 2024 «Добрий господар»

Скільки тривали найстрашніші епідемії в історії: статистика

  • 05.04.2020, 14:13
  • 3 843

Найстрашніші епідемії в історії людства тривали від 18 місяців і до 2000 років. Серед них Юстиніанова чума, "чорна смерть", перша холерна пандемія, чорна віспа та іспанський грип.

Найтривалішою виявилася епідемія чорної віспи, а найменш тривалою — іспанського грипу. Про це написали «Аргументи і Факти», інформує Обозреватель.

Юстиніанова чума — від 9 до 200 років

Ця епідемія почалася в період правління візантійського імператора Юстініана I. Вона вважається першим достеменно відомим випадком пандемії чуми. В ті часи її вважали «кінцем світу».

Хвороба охопила спершу територію Візантійської імперії, а потім поширилася на всю Європу та Близький Схід. Деякі експерти вважають, що Юстиніанова чума з невеликими перервами вирувала цілі два століття.

Читайте також: Пандемія COVID-19: діагностованих випадків вже 1,2 мільйона

Завезена з Єгипту або Ефіопії гризунами, які жили на торгових кораблях, чумна паличка стала причиною спалаху, що почався у 541 році. У 544 році пік епідемії настав у місті Константинополь, де щодня помирало по 5 тисяч осіб, а іноді показник зростав вдвічі.

Перший і найгостріший період пандемії тривав майже дев'ять років. В результаті загинуло 2/3 населення Константинополя. Приблизно в Європі чума забрала 25 млн життів, а на Сході — понад 65 млн.

«Чорна смерть» — 7 років

Цього разу поширювачем чумної палички стали гризуни пустелі Гобі, які змінили місця проживання та наблизилися до людського житла.

Першими жертвами епідемії стали монголи. Далі хвороба рушила на захід разом із воїнами й торговцями. У 1346 році чума дісталася до Золотої Орди, звідти через Крим потрапила в Константинополь, була завезена до Італії та Франції, а тоді поширилася майже на всю Європу.

Точна кількість жертв «чорної смерті» не встановлена, але мова про десятки мільйонів осіб. За різними оцінками, під час епідемії загинуло 30−60% населення Європи.

Перша холерна пандемія — 7 років

XIX століття людство атакувала епідемія холери. Пандемій цього захворювання було шість. Перша виявилася найбільш руйнівною.

Вона почалася в Індії, а разом із солдатами англійських колоніальних військ поширилася і в багатьох інших країнах. Загальна кількість жертв хвороби також невідома, але йдеться про мільйони людей.

Чорна віспа — майже 2000 років

Чорна або натуральна віспа виявилася одним із найстрашніших ворогів людства. Цей вірус, на думку фахівців, з'явився ще на початку нашої ери і практично нікуди не зникав.

Інфекція, яка легко передавалася й мала 30% летальності, вбивала людей майже щорічно. Водночас ті, хто перехворіли на віспу, виробляли до неї імунітет. Завдяки цьому був вигаданий шлях до остаточної перемоги над захворюванням — вакцинація. Поширення щеплень по всій планеті дало змогу до 1978 року повністю викоренити віспу.

Ця недуга вбила 500 млн осіб. Хоча частина експертів переконана, що пів мільярда — це жертви віспи тільки за XX століття, а за всю свою історію вона забрала значно більше життів.

Іспанський грип — 18 місяців

Спалах епідемії вірусу H1N1 тривав приблизно 18 місяців, але мав важкі наслідки. Головний удар випав на молодих і здорових людей віком 20−40 років.

Основною причиною високої смертності стала особливість, що спричинює гіперцитокінемію, яка призводила до швидкого руйнування запалених тканин легень і заповнення їх рідиною. Це також пояснює дуже високу кількість смертей саме серед молодих людей з міцним і розвиненим імунітетом.

Іспанським грипом заразилося майже 550 млн осіб, тобто орієнтовно 30% від тогочасного населення Землі. Нижній поріг кількості жертв епідемії — 17 млн осіб, верхній — 100 млн.

Схожі новини