Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Викликайте, коли реально помиратимете": українка розповіла про жахіття польської медицини

  • 04.04.2020, 11:15
  • 2 780

«Якщо ви викличете лікаря чи швидку, а виявиться, що ви, на думку лікаря, могли б впоратися самі, то ви заплатите величезну суму»

Головна редакторка газети для українців у Польщі «Наше слово» Христина Заник стверджує, що у Польщі можна викликати швидку лише у ситуації, коли людина реально помирає, інакше хворий заплатить величезну суму за послуги лікаря. Про це повідомляє ГЛАВКОМ.

Заник пояснила, що у Польщі є державна медицина і є приватна. «Людина, яка оформлена офіційно, роботодавець сплачує соціальні відрахування за неї, може користуватися державною медициною. Наприклад, я користуюся. Як це відбувається на практиці? Якщо я хвора, а сьогодні місць немає, потрібно прийти завтра вранці, будуть відкриватися черги, запишемо, коли буде місце. Це означає, що ви сьогодні з температурою прийшли, вам відмовили, завтра ви приходите на 7 ранку, запишетеся на 15-ту годину. Тобто з моменту звернення стільки часу ви не отримуєте допомогу, хоч можете почуватися дуже погано», — розповіла редакторка газети.

Читайте також: У Польщі продовжать легальне перебування іноземців після скасування НС

Заник говорить, що і до сімейного лікаря, до звичайного терапевта, потрапити не легко, треба чекати кілька днів, допоки дійде черга. «А буває так, що ви чекаєте в черзі, а вам кажуть, що прийом закінчено, приходьте завтра. Так працює державна медицина. Якщо ви хочете потрапити до вузького спеціаліста, то слід записуватися за місяць, бо просто немає місць. Інколи люди записуються за місяць, два, три, залежно від того, який це фахівець, у якій галузі», — зазначила журналістка.

За словами редакторки газети для українців у Польщі, завжди можна звернутися до приватної клініки, але це недешево. «Один візит до приватного лікаря може коштувати 200 злотих, це немалі гроші, і це тільки консультація», — наголосила журналістка.

Що ж до обмежувальних заходів через поширення коронавірусу, то Заник говорить, що в Польщі в громадських закладах треба обов’язково мати рукавички.

«Плюс буде впроваджений ліміт людей, які перебувають у магазині. Тиждень тому почали ставити пластикові перегородки між продавцем і покупцем, щоб вони не контактували так близько одне з одним. Клієнти не можуть підійти до продавця менше ніж на два метри, працює таке обмеження, щоб черга не була близько до продавця. На вулицях багато людей в масках, більше ніж раніше, але немає обов’язку їх носити», — зауважила Заник.

До відома, з 1 квітня у Польщі запровадили більш жорсткий карантинний режим.

Схожі новини