Передплата 2024 «Добра кухня»

5 млрд гривень на місяць! Ексочільник Мінфіну Уманський розповів про корупцію в уряді

Найважливіша політична подія 2 квітня, яка за своїм резонансом перевершує навіть скандал із братами Єрмаками: ексміністр фінансів Ігор Уманський, якого звільнили через три тижні роботи, звинуватив прямим текстом прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і главу податкової служби Сергія Верланова в "кришуванні" масштабних схем розкрадання ПДВ на мільярди!

НАБУ і САП мусять порушити кримінальне провадження проти Шмигаля і Верланова на підставі цієї цитати Уманського з інтерв'ю «LB», — пише Юрій Бутусов у своєму коментарі для Цензор.net.

«Я прихожу к нему (Шмыгалю), показываю: «Смотрите, мы тут сейчас плюшками балуемся, а вот — информация по каждому месяцу, и это только «скрутки» с НДС. Это в среднем 5 миллиардов в месяц недополучает бюджет». Как только я пришел в Минфин, мне быстро со всех сторон сливать информацию начали — с расшифровками, по компаниям, по суммам. Где стартуют, через кого прогоняют, где выводят. И 5 миллиардов — это только по НДС! Клименко с Януковичем смотрят и говорят: «Блин, а что, так можно было?».

Минфин — не силовое министерство, я работаю с бумажками. Инструментов для наказаний у меня нет. Ну что я могу сделать с главой налоговой администрации?

Я не могу их уволить, могу только сделать представление — увольняет-то Кабмин. Но премьер против. Мол, не надо этого делать, они завалят нам квартал… Я ему: «Вы шутите? 5 миллиардов в месяц!».

…Но ничего не происходит. Вношу официальное представление на увольнение".

Після подання Уманського на звільнення Верланова і очільника митної служби Нефьодова Шмигаль звернувся з поданням на звільнення самого… Уманського. Тобто замість реакції на корупційний злочин, Шмигаль звільнив того, хто викрив корупціонерів! Хоча якщо прем’єр з такими звинуваченнями був незгоден, йому вартувало б провести офіційне службове розслідування, оцінити факти, а не замовчувати і звільняти. При цьому Уманського навіть не запросили на засідання фракції, щоб він пояснив причини. Уманського прем’єр не пустив на засідання бюджетного комітету, щоб він там часом не заговорив. Президент Зеленський не задав жодного питання — а чому міністра фінансів звільняють всього після трьох тижнів роботи? — пише Бутусов.

«Який секвестр бюджету може обговорювати уряд, коли такі жахливі справи кояться під час збору податків? Чекаю, що Верховна Рада створить слідчу комісію для перевірки заяви Уманського, такі звинувачення не можна залишати без розслідування. Це просто за гранню моралі.

Я розумію, що президент не квапиться коментувати скандали. Але це не скандал — це заява про злочин у вищому керівництві країни. І президент Володимир Зеленський мусить негайно відреагувати на це безпрецедентне звинувачення", — підсумував Юрій Бутусов.

Схожі новини