Передплата 2024 ВЗ

Українцям підвищили пенсії: хто, коли і скільки отримає

  • 02.04.2020, 15:13
  • 5 205

У квітні в Україні проведуть передбачену законом індексацію пенсій

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення, повідомляє УНІАН.

Рішення включає запровадження з квітня 2020 року щомісячної виплати в розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 грн.

«При цьому ми встановлюємо для таких пенсіонерів зі страховим стажем для жінок 20 років, а для чоловіків 25 років, що не може бути пенсійна виплата менш як 2600 грн. Тому що зараз така виплата 2000 грн. Тому ми пропонуємо провести такий перерахунок, і таку компенсацію отримають 1,5 млн пенсіонерів», — зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За її словами, пенсіонери старше 80 років отримають таку виплату на додаток до вже наявних у них надбавок учасників бойових дій, учасників війни, дітей війни тощо. Також рішення уряду передбачає проведення в травні 2020 року індексації пенсій на 11% для 7 млн пенсіонерів.

Читайте також: Відсутність зарплат, курс долара, нова ціна на газ: що чекає на українців у квітні

«У травні провести індексацію пенсій на 11%. Але ми знаємо, що не всіх пенсіонерів торкнеться така індексація, і ми порахували, що 7 млн пенсіонерів отримають майже 260 грн. Тому ми пропонуємо тим пенсіонерам, які не будуть охоплені такою повномасштабною індексацією, і в яких є стаж роботи 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, також для них підвищити мінімальну пенсійну виплату до 2100 грн», — наголосила міністр.

З урахуванням збільшення пенсійних виплат, таке підвищення охопить понад 8,5 млн пенсіонерів.

Також, згідно з ухваленою постановою, у квітні проведуть виплату одноразової допомоги розміром 1 тис. грн для 10 млн пенсіонерів, які отримують станом на 1 квітня 2020 року пенсію менш ніж 5 тис. грн.

«Діти з інвалідністю, особи з інвалідністю з дитинства, особи, які не мають права на пенсію, а також одержувачі тимчасової державної соціальної допомоги для людей, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійну виплату. Вони також отримають гарантовано по 1 тис. грн», — уточнила Лазебна.

Міністр зазначила, що виплати будуть проведені після внесення змін до бюджету і затвердження необхідних фінансових документів, тобто вже з 14 квітня Пенсійний фонд нарахує всі ці виплати, і люди отримають по 1 тис. грн.

Схожі новини