Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Дрогобиччині закрили єдину на всю ОТГ лікарню

31 березня в Дрогобицькому районі, згідно з рішенням районної ради, закрили Меденицьку районну лікарню №1, звільнивши працівників

Голова Меденицької ОТГ Володимир Шулак кілька разів звертався до Дрогобицької райради та райдержадміністрації з проханням відтермінувати закриття медичного закладу на місяць, аби за цей час вже створене на базі лікарні комунальне підприємство Меденицької ОТГ здобуло ліцензію, щоб продовжити роботу, забезпечити прийом та лікування хворих.

Про цю нерадісну для жителів сіл, які входять до Меденицької ОТГ подію, у своєму дописі в «Фейсбуці» повідомив депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний, який має мандат виборців Дрогобицького району.

Як можна розцінити такі дії у час, коли цілий світ бореться з коронавірусною інфекцією і медична допомога необхідна, як повітря, сказати важко. Депутат обіцяє власну підтримку колективу лікарні і захоплюється рішенням меденицьких медичних працівників, які після оголошеного звільнення «виявились мудрішими від районних посадовців та продовжують працювати на волонтерських засадах»: не залишати ж пацієнтів без медичної опіки.

Що ж сталося в Медениці? Чому закрили лікарню? З’ясувати це спробували у директора КНП «Дрогобицька районна лікарня» Володимира Валюха. Бо ж меденицька лікарня — структурний підрозділ районного медичного закладу. Принаймні, таким був донедавна.

Як пояснили репортеру «ВЗ», історія із закриттям почалась ще 30 вересня 2019 року. Тоді розпочалося листування між Дрогобицькою районною радою та Меденицькою ОТГ про необхідність передачі розташованого в Медениці медичного закладу новоствореній об’єднаній територіальній громаді. Спочатку в Дрогобичі з розумінням поставились до труднощів, які виникли у нових господарів під час підготовчої роботи до зміни статусу лікарні, яка в умовах медичної реформи має працювати на засадах комунального некомерційного підприємства. Запропонували кілька варіантів вирішення проблеми. Один із них полягав у тому, щоб Меденицька ОТГ взяла участь разом із Дрогобицькою районною радою у дофінансуванні лікарні, яка торік бюджету районної ради обійшлась у 4 млн. 400 тис. грн.

У Медениці від цієї пропозиції, як сказав нам Володимир Валюх, відмовились. Після цього до ради Меденицької ОТГ та на зустріч із колективом лікарні кілька разів, крім самого Володимира Валюха, приїжджали голова районної ради Михайло Сікора та тодішній в. о. голови райдержадміністрації Руслан Щерба. Домовитись, знайти якесь компромісне рішення не вдалось.

У Дрогобичі чекали до останнього. А 1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи. Це означає, що фінансування медичних працівників вторинного рівня здійснюватиме Національна служба здоров’я України. Підготуватись до переходу на нову модель управління у Медениці не встигли. Ані ліцензії на медичну практику не мають, ані дозволу на обіг наркотичних препаратів не здобули, ані договору з НСЗУ не уклали. Якщо досі не змогли про себе подбати, то хто сказав, що через місяць це вдасться? Такою логікою сьогодні керуються в районній раді. Тому вирішили не ризикувати більше власним бюджетом: ніхто ж не знає скільки платежів недоотримають через оголошений в Україні карантин.

Чи означає це, що жителів Меденицької ОТГ кинули напризволяще? У КНП «Дрогобицька районна лікарня» запевняють, що немає підстав для того, аби питання ставилось саме так. Поки в територіальній громаді на базі старої лікарні не запрацює вже створене медичне комунальне підприємство сюди, щоб проводити прийом та обслуговувати хворих, приїжджатиме бригада медичних працівників з КНП «Дрогобицька районна лікарня». У цьому нас запевнив Володимир Валюх.

Схожі новини