Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У сільському магазині щодня дорожчає усе, крім хліба

А голова Львівської ОДА Максим Козицький пообіцяв взяти під особистий контроль ситуацію з вартістю продуктів під час карантину

«З кожним днем продукти у сільському магазині дорожчають, як на дріжджах. Селяни у відчаї. Ціни ростуть на геть усе, крім хліба. Гречка — 36 гривень, лимони — 90, хліб — від 17 гривень. Найдешевший чорний батон — 13. У село нічого не їздить, кудись за харчами можна вибратися хіба що власним авто. Раз на тиждень завозять продукти. В селі альтернативи немає, бо через карантин країна паралізована», — сказав журналістці «ВЗ» пан Михайло, який мешкає у селі Монастирець Жидачівського району.

Михайло каже, селяни переважно розраховують на власні продуктові запаси, тобто домашні закрутки. Чимало стареньких людей не мали змогу влітку запастися консервацією, тому продуктовий магазин — єдиний вихід. Купити чогось смачненького на мізерну пенсію — справа не з легких. Ціни на харчі шалено дорогі.

До розмови приєдналася пенсіонерка Галина із села Которини Жидачівського району. «Пішла в продуктовий магазин і розчарувалася новими карантинними цінами, — каже жінка. — Кілограм цибулі — 19 гривень, хоча до пандемії коронавірусу коштувала 9. Гречка уже аж по 48 гривень, рис — 38, хліб — 14. Купила до хати двокілограмову упаковку борошна. Заплатила 30 гривень, хоча ще недавно брала по 25. Продукти в магазин завозять рідко. Раніше нас рятували „магазини на колесах“ (машини з товарами першої необхідності). Тепер вони до нас не їдуть. Сусіди передзвонили водію, щоб запитатися, коли буде. Відповів: карантин — боїмося розвозити харчі по селах».

Пані Галина каже, торік не вродила картопля, тож зараз чимало селян не мають що їсти. Тримають бульбу для садіння. «Днями до нас в село привезли „другий хліб“. За кілограм картоплі просили 13 гривень. Для села це висока ціна! Хто не має що їсти, взяв кілька мішків, щоб протягнути хоча б на карантині», — сказала жінка.

Тим часом, у Львівській ОДА повідомляють, що критичну ситуацію з подорожчанням продуктів під час карантину беруть на особливий контроль. Голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що викликав до себе в кабінет на серйозну розмову голову територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області Ростислава Лещишина та начальницю Головного управління статистики у Львівській області Світлану Зимовіну. АМК досліджує тему цін на харчі з 16 березня. Виявилося, деякі товари першої необхідності подорожчали аж на 30%. «Для профілактичних дій матеріали направлені у Службу безпеки України. Питання підвищення цін на продовольчі товари — на контролі Львівської ОДА», — повідомив керівник Львівщини на своїй сторінці у Facebook.

У коментарі для «ВЗ» Максим Козицький сказав, що з початку наступного тижня вкотре зустрінеться із представниками АМК Львівщини, щоб запитати, що вже зроблено, щоб ціни на харчі привести до тями. «В усіх регіонах Львівщини ситуація з цінами однакова, — наголосив керівник Львівщини. — Ціни зросли орієнтовно на 30%. Подорожчання відбулося і через те, що під час карантину погіршилася логістика, подорожчали послуги постачання товарів. Ми запросили Комітет викривати факти щодо змови цін на товари. Зараз стежать за цінами не лише на продукти, а й на нафтопродукти, міндобрива та засоби захисту рослин — оскільки йде посівна кампанія».

Максим Козицький визнав, що вплив Антимонопольтного комітету на торгові точки обмежений. Ця структура може рекомендувати знизити ціни, вплинути по-іншому не має важелів.

Схожі новини