Передплата 2024 «Добрий господар»

Ціни на овочі та фрукти йдуть на рекорд: фахівці розповіли чому

  • 29.03.2020, 14:32
  • 1 743

Вартість помідорів може побити багаторічні максимуми

Паніка навколо коронавірусу вже впливає на вартість продуктів в магазинах. Втім, справа не тільки у всеукраїнському карантині. Наприклад, уряд Туреччини істотно обмежив доступ в країну іноземних перевізників. І це позначилося на цінах деяких овочів і фруктів на ринку України, повідомляє «Інфо-Шувар», інформує Главком.

При цьому українські трейдери впевнені: головне зростання цін ще попереду.

«Доставка з Туреччини — проблемне питання сьогодні, разом з падінням курсу гривні це впливає на ціни. За такими позиціями як лимон та інші цитрусові вже на наступному тижні ціни можуть істотно вирости. У помідорів взагалі можлива установка багаторічного цінового рекорду», — кажуть трейдери оптового ринку «Шувар».

Читайте також: Що потрібно їсти, аби залишатися молодим

Згідно з даними департаменту аналітики ОРСП «Шувар», до 25 березня оптові ціни на лимони в Україні досягали безпрецедентних показників 80−85 грн/кг. Крім згаданих чинників на ціни впливає надзвичайний попит: українці під час карантину намагаються більше вживати лимонів для підвищення імунітету.

Ціни на помідори тільки почали рости — до 38−40 грн/кг. Приблизно на стільки ж подорожчали турецькі мандарини.

«Туреччина є головним постачальником тепличних овочів і цитрусових в Україні. Щодо тепличних огірків нам сьогодні вдається закрити внутрішню потребу власною продукцією — на ринки масово вийшли дрібні виробники з півдня і Закарпаття. А помідори українські теплиці почнуть збирати ближче до середини квітня. Найближчі два тижні ціни в Україні будуть залежати від можливості поставок з Туреччини, з цієї країни ми завозимо 95% всіх імпортних томатів. Також з Туреччини ми імпортуємо більше 90% всіх лимонів», — говорить керівник департаменту аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Схожі новини