Передплата 2024 «Добра кухня»

"У черзі люди билися, штовхалися, стояли вагітні жінки...". Українці діляться розповідями про перетин кордону

У соціальних мережах ті, хто повернувся з Польщі, викладають розповіді про те, що відбулося вчора на кордоні

Зокрема, користувачка Mar'yana Shkrab'yuk виклала на своїй сторінці у Facebook розповідь свого брата.

«Вчора повертався з Польщі, — пише Мар'яна, зауваживши, що розповідь викладатиме без змін. — До кордону вас везе перевізник ціна від 200 — 500злотих. Вас висаджують на кордоні і все. Ви займаєте чергу і стоїте.

Я зайняв чергу в 21:00. Польський кордон абсолютно відкритий для українців — їдьте додому. Українські прикордонники дзвонять і кажуть скільки людей пропустити, приблизно 50 чоловік проходить за одну годину.

Простоявши цілу ніч на морозі, вже о 12 годині наступного дня я добрався до воріт, щоб пройти польський кордон. У черзі за весь цей час люди билися, штовхалися, стояли вагітні жінки, люди старшого віку, були такі, що не могли стільки часу стояти, втрачали свідомість і їх вже заносили без черги.

І ось вже о першій годині дня я зміг перейти через польську сторону. До української сторони треба буде іти пішки. Коли ви дойдете, тепер треба буде стати в чергу на автобус бо пішки вас не пропустять.

Щоб автобус провіз вас тих 100 метрів митного контролю, вам треба буде заплатити 50 злотих. Люди відмовлялися платити і пізніше ціну знизили до 30 злотих. Трамбують вас в автобус по 50 чоловік, тобто з одного автобуса заробляли по 1500 злотих.

Вже майже на виїзді вас всіх виганяють з автобуса і міряють температуру.

За ніч, стоячи в черзі на морозі, я одягав на себе усе, що мав: три светри, дві пари штанів, три пари шкарпеток. Тому температури у мене не було, як і ні в кого в тому автобусі.

Далі вам роздають анкети, які ви маєте заповнити на час карантину. Стоїть один стіл без стільця і одна ручка на всіх. Хто писав на стільці, хто на на спині, хто на коліні…

І ось ви здаєте анкети, вам віддають паспорти, заганяють всіх назад в автобус, і він везе вас з митниці на найближчу заправку. Там всі виходять і йдіть, куди хочете.

Для всіх переляканих хочу сказати, що ми повертаємося з цивілізації. На кожній польській фірмі безплатно роздають маски і рукавички, не по одній парі, по п'ять десять,. тому в тій добовій черзі я не бачив жодної людини без маски чи рукавичок.

В магазинах у Польщі перед входом стоять безплатні антисептики і охоронець, який вас без маски не пустить.

Захворювання, що є в Польщі, привозять поляки, які повертаються з Європи до додому, на кордоні вони не стоять, а їдуть відразу до дому, якщо машини немає до дому вас завезуть.

І, повірте, вони сидять вдома, за порушення умов карантину — штраф 15 000 злотих і стражі (поліція) перевіряють кожного щодня, чи він вдома. Тому для переляканих: сходіть вмийтеся холодною водою, ми вертаємось додому, хоча краще б не верталися, бо якщо захворіти там, то у вас буде безоплатне лікування в окремих боксах, незалежно від того, є у тебе страховка чи немає.

І останнє на час карантину у Польщі люди будуть отримувати 60% своєї зарплати, якщо фірма закрилася. Такі собі оплачувані канікули. А у нас що?".

Схожі новини