Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені визнали: коронавірус химерніший, ніж здавалося спочатку

  • 25.03.2020, 15:15
  • 1 153

Коронавірус SARS-CoV-2 може виявитися гібридом двох вірусів, які об'єдналися воєдино

Про це заявив дослідник Александр Хассанін, повідомляє Gazeta.ua із посиланням на західні ЗМІ.

Вчений висуває версію, що SARS-CoV-2 утворився з вірусів панголіна та летючої миші.

У грудні 2019 року стало відомо про те, що 27 з 41 особи, яка заразилася вірусом на початку спалаху, побували на ринку в Ухані.

Пізніше з'ясувалося, що перший випадок зараження стався в листопаді. Він не пов'язаний з цим ринком.

Китайські вчені дослідили геном вірусу. Порівняльний аналіз показав, що SARS-CoV-2 близький до вірусу SARS-CoV, який став причиною епідемії гострого респіраторного синдрому в Китаї та 29 країнах світу у 2002−2003 рр. Тоді інфікувалися 8098 осіб, померло 774. Резервуаром цього вірусу є кажани роду Rhinolophus.

Читайте також: Вчені встановили середній інкубаційний період COVID-19

У лютому вірус, ще більше схожий на SARS-CoV-2, був знайдений у панголінів. Тож ця тварина стала більш вірогідним резервуаром вірусу.

Але недавні дослідження показали, що геном вірусу, виділеного з панголіна, має лише 90% схожості з SARS-CoV-2 і не несе відповідальності за пандемію COVID-19.

Геномні порівняння вказали на те, що новий коронавірус є результатом рекомбінації між двома вірусами, тобто, химерою вірусів панголінів і кажанів. Результатом такого поєднання є те, що вірус може заражати нові види. Для того, щоб зараження сталася, обидва віруси повинні потрапити в один організм одночасно.

Наразі вчені шукають відповідь на питання, в якому організмі сталася рекомбінація — кажана, панголіна або якоїсь іншої тварини, а також аналізують, як відбулася передача вірусу людині.

Схожі новини