Передплата 2024 «Добра кухня»

Ірина Геращенко зробила гучну заяву до шостих роковин анексії півострова Крим

  • 19.03.2020, 16:18
  • 1 292

Влада не повинна мовчки спостерігати за поїздками Путіна в український Крим, їй варто ще раз нагадати світові про анексований Росією півострів та злочини, які там чинять окупанти

Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у відеоблозі до шостих роковин анексії півострова на Фейсбук.

«18 березня 2014 року Москва злочинно, незаконно, офіційно приєднала до себе український Крим. Путін відзначив шості роковини свого ганебного злочину відвідинами окупованого півострову, нашої анексованої української території, і підписанням указу про так звану „російськомовну челюсть“, яким визнав українців і білорусів носіями російської мови», — зазначила депутатка.

«Ну знаєте, зайва турбота. Українці самі розберуться якою мовою розмовляти і яку мову вивчати. Ми дійсно знаємо російську, як і англійську, французьку. Але не треба лізти на нашу територію», — зауважила вона.

Ірина Геращенко підкреслила, що українська влада забула цей день і немає жодної реакції від Офісу президента, від інших інституцій, які повинні на це реагувати, щодо шостих роковин окупації Криму.

«Усвідомлюючи, що сьогодні МЗС України і наші дипломати у всьому світі дуже важко працюють для повернення українців, які застрягли в різних куточках світу через коронавірус, на Батьківщину, все ж таки ми не можемо виправдати той факт, що немає жодної різкої заяви чи реакції щодо шостої річниці анексії Криму», — підкреслила співголова фракції.

За її словами, навпаки Офіс президента Зеленського готується до 25 березня, коли вони в Мінську планують знову підписувати і створювати консультаційну раду з так званими представниками ОРДО і ОРЛО.

«Я хочу нагадати, що ці так звані представники їдуть до Мінська через Москву, де отримують повний інструктаж від своїх кураторів в Кремлі і в ФСБ щодо України. Це „незалежні“ маріонетки Кремля», — сказала Ірина Геращенко.

«І говорити про те, щоб Москва пішла з Криму і Донбасу треба не з маріонетками — не з Буратінами і Мальвінами, а саме з Карабасом Барабасом — з Путіним, який захопив, анексував частину українських територій», — зазначила депутатка.

Вона сказала, що в українському парламенті планували провести 18 березня парламентські слухання присвячені темі Криму для того, щоб ще і ще раз на весь світ нагадати про злочини окупаційного режиму, про заборону Меджлісу, про заборону в’їзду на територію Криму лідерам кримських татар, про закриття українських і кримськотатарських шкіл і дитячих садочків, про викрадення кримських татар, про їх катування, незаконне утримання в тюрмах окупованого півострова українців і кримських татар.

«На жаль, через епідемію ці слухання перенеслися. Але немає пояснення чому „Слуги“ відмовилися зібрати позачергову сесію присвячену проблематиці Криму, коли це ще було можливо, як ми й пропонували в середині лютого — на початку березня. Для того щоб ще і ще раз всьому світу нагадати про анексію українського півострова і звернутися з відповідною заявою Верховної ради до парламентів світу», — зазначила Ірина Геращенко.

«Мені здається, що в такій ситуації було б дуже важливо, щоб голова Верховної ради, його заступники, а також голови профільних комітетів від свого імені зробили відповідні заяви і звернення до наших колег, парламентів Європейського Союзу, міжнародних інституцій, парламенту Канади і США, де нагадали про шосту річницю анексії Криму, про всі ті порушення прав людини і злочини проти людяності, які окупаційний режим сьогодні чинить на окупованих територіях», — наголосила співголова фракції.

За її словами, ці території залишаються закритими для будь-яких гуманітарних міжнародних місій, для місій Міжнародного Червоного Хреста чи ВООЗ.

«Ми не знаємо яка там ситуація, зокрема щодо можливої епідемії коронавірусу. Тому що тестів там звичайно немає, а діагностика знаходиться на дуже дикому рівні», — зауважила депутатка.

«Ми хочемо ще і ще раз вимагати від влади дуже жорстко реагувати на кожні відвідини Путіним і його камарілією окупованої української териорії. Це є незаконно. Це українська земля і ми не маємо права навіть в час пандемії забути про інший вірус — вірус „русского мира“, який намагається знищити Україну», — заявила Ірина Геращенко.

Схожі новини