Передплата 2024 ВЗ

Сезон «доїння» беріз стартував

Які б кризи не діймали наших громадян, вони не переста­ють займатися звичними сво­їми справами. Як-от тепер – збиранням березового соку.

Для прикладу, багатодітна родина Касперських зі села Рогачина на Тернопільщині, яка живе біля лісу, уже припасла цього весняно­го нектару понад сто літрів.

Сокозбір — не розвага, не забаганка, а один із пунк­тів домашньої продоволь­чої програми. Незабаром дове­деться орати поля, засаджувати городи, обробляти їх, потім піде косовиця, збір урожаю. Під час такої роботи механізаторів, су­сідів-помічників (та й самих себе) ощадливі сільські госпо­дарі пригощають домашніми компотами. Найперше — смач­ним березовим соком. Його споживають «на ура». У спеку кращого тоніку годі знайти.

На одній березі можна прилаштувати відразу три «сокодоїльні апарати»… Фото автора
На одній березі можна прилаштувати відразу три «сокодоїльні апарати»… Фото автора

Галицькі хазяйки навчилися із березових «сліз» готувати най­різноманітніші питва. Додають до лісового соку скибки лимона, апельсина, грейпфрута, пере­варені сушениці, м’яту, шип­шину, цукерки-льодяники. А ще умільці роблять з березового соку квас, дехто примудряється гнати з нього… самогон. Кажуть, у нього особливий присмак.

У Касперських збиранням соку не перший сезон займаєть­ся найстарший із синів, Андрій. У просвердлений у стовбурі отвір вставляє трубку з бузини, а потім на цей «патрубок» одя­гає пластикову пляшку (колись підставляв скляну банку). Пет- пляшка запобігає потраплянню до соку комашні, сміття, дощо­вої води, зрештою, так зручні­ше переливати цілющу вологу у бідон чи каністру з харчової пластмаси. На одній старій бе­резі хлопець встановив три «до­їльні апарати». За добу збирає два відра соку. Щоправда, у мо­розні ночі цей процес сповіль­нюється — сік замерзає, пере­творюючись на бурульку.

Андрій розповідає, як його мама консервує березовий сік.

— Будь-яких фруктових при­прав ми не практикуємо. 10 лі­трів соку переварюємо із 800 грамами цукру і чайною ложкою лимонної кислоти. Із задоволен­ням п’ємо сік свіжим. Знаю, що він допомагає тим, у кого про­блеми із нирками.

Схожі новини