Сезон «доїння» беріз стартував
Які б кризи не діймали наших громадян, вони не перестають займатися звичними своїми справами. Як-от тепер – збиранням березового соку.
Для прикладу, багатодітна родина Касперських зі села Рогачина на Тернопільщині, яка живе біля лісу, уже припасла цього весняного нектару понад сто літрів.
Сокозбір — не розвага, не забаганка, а один із пунктів домашньої продовольчої програми. Незабаром доведеться орати поля, засаджувати городи, обробляти їх, потім піде косовиця, збір урожаю. Під час такої роботи механізаторів, сусідів-помічників (та й самих себе) ощадливі сільські господарі пригощають домашніми компотами. Найперше — смачним березовим соком. Його споживають «на ура». У спеку кращого тоніку годі знайти.
Галицькі хазяйки навчилися із березових «сліз» готувати найрізноманітніші питва. Додають до лісового соку скибки лимона, апельсина, грейпфрута, переварені сушениці, м’яту, шипшину, цукерки-льодяники. А ще умільці роблять з березового соку квас, дехто примудряється гнати з нього… самогон. Кажуть, у нього особливий присмак.
У Касперських збиранням соку не перший сезон займається найстарший із синів, Андрій. У просвердлений у стовбурі отвір вставляє трубку з бузини, а потім на цей «патрубок» одягає пластикову пляшку (колись підставляв скляну банку). Пет- пляшка запобігає потраплянню до соку комашні, сміття, дощової води, зрештою, так зручніше переливати цілющу вологу у бідон чи каністру з харчової пластмаси. На одній старій березі хлопець встановив три «доїльні апарати». За добу збирає два відра соку. Щоправда, у морозні ночі цей процес сповільнюється — сік замерзає, перетворюючись на бурульку.
Андрій розповідає, як його мама консервує березовий сік.
— Будь-яких фруктових приправ ми не практикуємо. 10 літрів соку переварюємо із 800 грамами цукру і чайною ложкою лимонної кислоти. Із задоволенням п’ємо сік свіжим. Знаю, що він допомагає тим, у кого проблеми із нирками.