Передплата 2024 «Добра кухня»

"Не лише епідемія": у НБУ пояснили, що призвело до падіння гривні

  • 18.03.2020, 10:55
  • 508

В Україні довідковий курс долара 18 березня склав 27,06 грн/$, водночас у банках американську валюту продають вже за 29 грн/$, а купують по 27,6 грн/$

Про це йдеться в даних фінансових установ та НБУ, повідомляє OBOZREVATEL.

Така різниця між продажем і купівлею говорить про те, що зараз через ажіотаж порушився баланс між попитом та пропозицією, що згодом буде виправлено.

Відзначимо, у багатьох українських банках через закриття і карантин закінчився долар, тому спекулянти накрутили ціни і заробляють на паніці українців.

«Через припинення авіаперевезень і закриття кордонів готівкові долари і євро доставляються в Україну із затримкою. З огляду на карантинні заходи, введені країнами світу і Україною, Національний банк разом з іншими банками вирішує зазначену проблему», — йдеться в повідомленні регулятора.

Заразом НБУ відзначає, що на коррахунках банків зосереджено $ 8 млрд безготівкової валюти і клієнти можуть вільно переводити валюту на свої рахунки, відкриті в інших банках, конвертувати одну безготівкову валюту в іншу.

Однак є й інша причина — значно зріс попит. Українці під вплив паніки і ажіотажного попиту кинулися скуповувати валюту, розраховуючи, що це допоможе зберегти їх заощадження. Вони не розуміють: чим вище зараз попит, тим дорожче буде долар. Тобто ми самі своїми діями сприяємо падінню гривні.

Схожі новини