Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

  • 16.03.2020, 15:57
  • 607

Німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну за маршрутом Угорщина – Словаччина.

Компанія «Оператор ГТС України» протранзитировала перші обсяги газу між двома європейськими країнами.

Про це повідомляє прес-служба компанії, передає УНІАН.

Згідно з повідомленням, німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну за маршрутом Угорщина — Словаччина. При цьому облік газу по даній операції здійснюється, як і по транзитному угоди з російським «Газпромом» — в енергетичних одиницях.

«Після підписання нової транзитної транспортної угоди з „Газпромом“ і нових міжоператорських угод з операторами ГТС суміжних європейських країн „Оператор ГТС України“ активно впроваджує нові транспортні послуги для українських та іноземних замовників», — йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, нова послуга транзиту на короткі відстані «short-haul» дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейськими країнами (Польща, Словаччина, Угорщина і, в майбутньому, Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи та дозволить додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва Росією обхідного газопроводу «Північний потік-1» вже не використовуються в повному обсязі.

У компанії повідомили, що «Оператор ГТС України» працює над створенням віртуальних точок, що спростить роботу як суміжним операторам, так і трейдерам у точках міждержавного сполучення. Зараз відкриті консультації щодо створення єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні.

Схожі новини