Передплата 2024 «Добрий господар»

Ірина Геращенко засудила керівника Офісу президента за підписання "протоколу мінської зради"

  • 14.03.2020, 14:14
  • 574

Документи, які погодили представники президента Зеленського на останній зустрічі ТКГ у Мінську, вперше від початку російської агресії проти України не містять безпекового компоненту

Про це після ефіру програми «Свобода слова Савіка Шустера» на своїй сторінці у мережі Facebook ще раз нагадала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко. В ефірі вона жорстко розкритикувала главу Офісу президента Зеленського Андрія Єрмака за підписані 11 березня протоколи, які виводять Росію з-під відповідальності і роблять її «спостерігачем».

«11 березня вперше за всі роки мінського процесу там був підписаний документ, в якому немає жодного слова про безпековий ключовий блок. На фронті — ескалація конфлікту, гаряча фаза війни, 15 вбитих тільки у березні. І на цьому фоні — ЖОДНОГО СЛОВА і пункту про безпеку, натомість знову про розведення військ. Жодного слова про невиконання РФ всіх домовленостей останнього нормандського самміту, зокрема, встановлення режиму тиші і сталого перемир’я», — акцентує Геращенко.

«У таких протоколах дуже важливі не лише зміст, але й форма, і вперше персонажі з ОРДЛО названі там «полномочные представители», і під цим трешем стоїть підпис Глави Офісу президента «согласен», що вони «представители», — зауважила Геращенко.

«Консультативна рада — це реалізація сценарію Кремля про прямі переговори Києва і окупованих Донецька та Луганська. Це реабілітація Москви, виведення її в рівень медіаторів, посередників. Це послаблення дипломатичних позицій України», — переконана Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що спроба нової влади перекласти все на попередників не витримує жодної критики, адже команда президента Порошенка посилила міжнародні позиції України, тоді як останні підписані у Мінську протоколи є дипломатичною поразкою.

«У Мінську ми інформували візаві про прийняті ВР закони: і вони вже прийняті. Що ми ще збираємося узгоджувати? З ким? З бойовиками? Це фактично передача частини нашого суверенітету, що неприйнятно. І ключове — хто ж учасники конфлікту?», — пише Геращенко.

Вона також звернула увагу на те, що дії представників Зеленського свідчать про неузгодженість із європейськими партнерами.

«Ми завжди відстоювали так звану дорожню карту Мінська, де перший блок був безпековий, потім гуманітарний і лише потім політичний. Зараз все перевернуто з ніг на голову», — констатує Ірина Геращенко.

Як відомо, команда п’ятого Президента Петра Порошенка завжди наполягала на першочерговому виконанні безпекового блоку — припинення вогню, виведенню всіх незаконних збройних формувань із території України, запровадження миротворчої місії ООН на всій тимчасово непідконтрольній території ОРДЛО з подальшою передачею кордону під контроль України.

Схожі новини