Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"На килим". Бунтарів зі "Слуги народу", які звернулися до Зеленського із закликом припинити капітуляцію, викликали до Єрмака (оновлено)

Народні депутати від "Слуги народу" вважають за необхіднк доручити представникам України в ТКГ та усім переговірникам України "повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень, які протирічать діючому законодавству держави та національним інтересам".

Кількох народних депутатів з партії «Слуга народу» викликали до керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака після публікації нардепами спільної заяви щодо необхідності дотримання принципових позицій у переговорах з Російською Федерацією.

Про це повідомляє obozrevatel.

Пізніше у facebook з'явився пост заступниці голови фракції «Слуга народу» Євгенії Кравчук, у якому вона розповіла про перебіг розмови.

«Буквально нещодавно закінчилася зустріч депутатів з Андрієм Єрмаком. Всі питання було обговорено, всі розбіжності зафіксовано…

Депутати висловили побоювання суспільства і це нормально для демократичної країни. Керівник Офісу Президента ці побоювання вислухав і запевнив у тому, що червоні лінії перейдені не будуть. Стороною переговорів була і залишається Російська Федерація. З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається".

За словами Кравчук, влада давно хотіла «скасувати монополію керівників маріонеткових республік в переговорах у Мінському процесі». Мовляв, «позицію Донбасу» мають представляти його жителі, які переїхали на контрольовану територію. Тому консультативна рада може складатись навпіл з мешканців окупованих території та переселенців.

Кравчук запевняє, що про визнання так званих «республік» не йдеться, і «про це навіть мови не може бути».

Вона нагадала, що Мінські угоди підписувала попередня влада, а вони «передбачають консультації в рамках ТКГ з представниками ОРДЛО» щодо реформи децентралізації.

За словами Кравчук, питання до цієї норми треба ставити до Петра Порошенка, який «санкціонував підписання таких угод».

Депутатка зазначила, що якщо вже консультуватися з кимось, то «краще це робити не з ватажками бойовиків».

Вона стверджує, що в «міжнародно-правовому плані нічого по суті не змінюється», Україна не веде перемовин із ОРДЛО, але нібито отримує перевагу через включення у процес «тих українців Донбасу, які обрали шлях залишитися з Україною».

Кравчук додала, що консультативна Рада — це дорадчий орган, який має «усадити за стіл не політиків, а людей — лідерів думок і спільноти». Крім того, цей орган ще не створений.

Нагадаємо, текст заяви на своїх сторінках у Facebook розмістили зокрема депутати від «Слуги народу» Олександр Ткаченко, Богдан Яременко, Єгор Чернєв, Микита Потураєв.

«Поділяємо стурбованість громадськості триваючими заявами різних посадових осіб щодо можливості відновлення постачання води до окупованої Автономної Республіки Крим; неприйнятними заявами про те, що на сході України відбувається внутрішній конфлікт та ін. Не можемо також не помітити схвалене представниками України в рамках Тристоронньої контактної групи рішення про створення Консультативної ради в рамках політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи», — йдеться у заяві.

Нардепи наголошують, що тривогу викликає той факт, що до утворюваної Консультативної ради увійдуть на рівних правах представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей України як сторони консультацій.

«Відповідно до законодавства України на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання владних функцій, діють окупаційні органи влади Російської Федерації. Відтак, українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР, ДНР, ОРДЛО і таке ін. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також щодо припинення збройної агресії повинні вестись винятково з Російською Федерацією та її представниками. Легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише в тому разі, якщо вони призначені законними представниками України чи законними органами влади нашої держави», — наголошується в заяві.

У зв’язку з цим народні депутати від «Слуги народу» звернулись до Президента України Володимира Зеленського щодо необхідності доручення представникам України в ТКГ та усім переговірникам України «повернутися в рамки законодавства України та не допустити реалізації оприлюднених рішень щодо створення Консультативної групи у спосіб і формах, які не знаходять підтримку народу України, протирічать діючому законодавству держави та національним інтересам».

«Також закликаємо Президента України Володимира Зеленського зобов’язати делегацію України на переговорах з Російською Федерацією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду України щодо підходів та стану переговорів», — йдеться у заяві.

Наразі заяву підтримали 30 нардепів: Аліксійчук Олександр, Безгін Віталій, Бондар Ганна, Василів Ігор, Герус Андрій, Гурін Дмитро, Жупанин Андрій, Кисилевський Дмитро, Красносільська Анастасія, Кузьміних Сергій, Лерос Гео, Маріковський Олександр, Марчук Ігор, Мезенцева Марія, Михайлюк Галина, Мовчан Олексій, Мотовиловець Андрій, Наталуха Дмитро, Петруняк Євген, Подгорна Вікторія, Потураєв Микита, Рубльов Вячеслав, Тимофійчук Володимир, Ткаченко Олександр, Фріс Ігор, Чернєв Єгор, Чорний Дмитро, Шуляк Олена, Юнаков Іван, Яременко Богдан, Ясько Ліза.

Схожі новини