Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Влада повинна доповісти про рівень готовності медзакладів до лікування коронавірусу", - Вікторія Сюмар

  • 11.03.2020, 19:34
  • 618

Кабінет міністрів України має доповісти в парламенті про готовність медичних закладів до роботи в умовах ризиків поширення епідемії коронавірусу

«Кабінет міністрів вже ухвалив постанову про поширення карантину на всю країну. Його буде введено з завтрашнього дня і він буде діяти впродовж трьох тижнів, якщо не буде продовження. Насамперед йдеться про закриття шкіл та ВНЗ, про обмеження масових заходів, зокрема спортивних змагань, культурних заходів, там де збирається понад 200 осіб. Верховна Рада, органи місцевого самоврядування будуть збиратися для цього, є спеціальний пункт у постанові», — сказала вона.

«У нас, окрім тест-систем, які тільки вчора з’явилися в Києві, немає дуже багатьох речей. В аптеці ви не купите просто так маску-респіратор, яка є дієвою в таких випадках. Ми поставили це питання сьогодні на Кабміні. Маю сказати, що дуже сильне враження справило це засідання Кабміну, оскільки там було багато різних питань, але очевидно, що тема коронавірусу не була обрана превалюючою. З неї не починали, просто посередині засідання прем’єр зачитав цю інформацію», — додала депутат.

Сюмар зазначила, що міністр охорони здоров’я запевнив, що в міністерстві є 15 млн масок, але незрозуміло в який спосіб їх отримати.

«Зараз уряд виділив ще 100 млн гривень на закупівлю масок респіраторного типу у внутрішнього виробника для того, щоб наповнити державний резерв, який після передачі масок МОЗу залишився пустим і ніхто не розуміє скільки може тривати така епідемія», — сказала Сюмар.

Вона зауважила, що 15 млн масок на всю країну є недостатньою. «Будемо робити запити, щоб дізнатися, де вони знаходяться, як їх можна отримати і чи забезпечені засобами захисту лікарі, ті люди, які стоять на кордоні, на пунктах пропуску», — наголосила вона.

Депутат повідомила, що під час засідання Кабміну також порушувалося питання щодо транспортного сполучення з країнами, де вирує епідемія. «Прем'єр сказав, що буде закрита більша частина КПП і там, де вони будуть відкриті, залишиться лише 49 з 219. Там скрізь будуть облаштовані місця для проходження карантину. Тільки для одного аеропорту „Бориспіль“ закуповують спеціальну систему інфрачервоного опромінювання, оскільки потрібно дезінфікувати місця великого скупчення людей. Також прем’єр сказав, що буде обмежено, а можливо закрите авіасполучення з тими країнами, де поширюється епідемія», — повідомила парламентар.

Сюмар також наголосила, що депутати фракції «Європейська Солідарність» звернулися з проханням до прем’єр-міністра прийти в парламент і доповісти про рівень готовності медзакладів до лікування у разі виявлення хвороби.

«Ми хочемо знати, скільки у нас апаратів штучного дихання, скільки палат інтенсивної терапії. Також ми зазначили, що з приводу такої актуальної теми не може бути закритих засідань. У кулуарах ми ставили питання щодо особливостей роботи громадського транспорту, тому що очевидно, що закриття метро в Києві призведе до транспортного колапсу. Необхідні дуже активні заходи дезінфекції громадського транспорту. Кабмін мав би приділити обговоренню таких важливих питань левову частку свого засідання, але це не обговорювалося», — зазначила депутат.

Схожі новини