Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Росіяни категорично проти звільнення кримських татар", - Мустафа Джемілєв висловився щодо списків на наступний обмін полоненими

  • 10.03.2020, 12:14
  • 707

Списки для наступного обміну вже готові і обміняти потрібно насамперед тих кримських татар, які засуджені російською окупаційною владою на великі терміни

Про це заявив лідер кримськотатарського народу, народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Мустафа Джемілєв.

«Нам передали список із СБУ на затвердження. І невдовзі вони будь-якою ціною все-таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17−18 років і за станом здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це», — сказав Джемілєв.

Він наголосив, що уповноважена з прав людини Людмила Денисова говорила з ним про можливість включення кримських татар у списки на наступний обмін полоненими.

«Вона говорила: «Звісно включимо». Але я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. От ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини — ред.) звільнили Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна їх звільнити, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І от Умеров і Чийгоз говорять: «Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися». Тому тут можуть виникнути такі неприємні для української влади питання, що якщо люди вийдуть і скажуть: «Чого ви нас звільнили?» — пояснює Джемілєв.

Схожі новини