Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відкрилася ретроспективна виставка видатного галицького митця Осипа Сорохтея

4 березня у Палаці Лозинського з нагоди відзначення 130-ї річниці з дня народження видатного галицького митця Осипа-Романа Сорохтея (1890-1941) відкрилась масштабна ретроспективна виставка художника.

Осип Сорохтей — митець із не­простою драматичною долею, довгі роки його творчість була поза межами мистецтвознавчих до­сліджень. А за своє життя митець не мав жодної персональної виставки.

Осип Сорохтей імпровізував у ка­рикатурі, був дуже вибагливим у тех­ніці рисунку. Образи видатних людей минулого художник трактував з по­зицій свого часу, під власним кутом зору. У багатьох портретах застосову­вав елементи дружнього шаржу і гро­теску, поєднаних з глибоким філософ­ським змістом.

Творчий доробок Осипа Сорох­тея становить понад тисячу робіт. Ві­домим став біблійний цикл «Хресна дорога». А на самій виставці шану­вальникам творчості Осипа Сорохтея представлено близько двохсот творів художника, зібраних із трьох музеїв та приватних колекцій. Виставка — спіль­ний проєкт Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Воз­ницького, родини Осипа Сорохтея та Благодійного фонду «Руст».

У відкритті виставки Осипа Сорох­тея взяв участь його внук Роман, який у присутності гостей погасив мар­ку, присвячену знаменитому дідусе­ві (інтерв'ю з Романом Сорохтеєм — в одному з наступних номерів «ВЗ»).

— Коли читаємо біографію Осипа Сорохтея, — сказав журналістові «ВЗ» онук Роман, — стає багато чого зро­зуміло. Це була людина, в якої батько — чех, а мати — полячка, а він сам по­зиціонував себе українцем. Тому вся наша родина українська. Це великий приклад для теперішнього поколін­ня у сенсі патріотизму та у сенсі роз­витку мистецтва. Ця виставка — пе­реосмислення усієї творчості Осипа Сорохтея. Виставки його творів від­бувалися не раз — і завдяки старан­ням Бориса Возницького, і допомоги сина та доньки видатного художника, які, на жаль, відійшли у кращий світ. А ми, внуки і правнуки, продовжуємо їхні традиції і пропагуємо мистецтво Осипа Сорохтея.

Мою увагу привернули хлопчик і дівчинка, які були одягнуті у футбол­ки з унікальним принтом, — шаржем на Тараса Шевченка, який підморгує. Як з’ясувалося, ці діти — праправну­ки Осипа Сорохтея — Адріяна та Арсен Сорохтеї (на фото — справа).

Фото авторки

Схожі новини