Передплата 2024 «Добрий господар»

Як мисливці Самбірщини випускали у небесну безвість 35 тисяч гривень

Група мисливців зі Самбірщини власним коштом придбала 135 фазанів. Репортер «Високого Замку» уперше в житті побачив, як цих “королівських птахів” випускають у лоно дикої природи.

Мисливець Володимир Ковалів одного разу разом з однодумцями поїхав у Мостиський район «на королівське полювання» — на фазанів. Тоді й народилася ідея прописати цю птицю на своїх угіддях. Назбирали поміж любителів природи 35 тисяч гривень. І от минулої неділі гурт мисливців зустрічав закуплених фазанів, яких привезли у спеціальних клітках аж з Хмельницького.

Екзотичних гостей мисливці стрічали гідно: зробили їм з десяток годівниць з кукурудзою, вівсом, пшеницею, ріпаком. Усього на «столах» було повно, але самбірців відразу застерегли: не перегодовуйте, нехай самі собі харч шукають. Бо коли звикнуть до щедрих годівниць, то далеко від них не відступатимуть.

Вникаємо в інші деталі життя фазанів. Влітку, каже Володимир Ковалів, не треба буде з городів колорадських жуків збирати, бо ці птахи — чи не єдині створіння, які ними харчуються. Ще одна цікавинка — виявляється, один фазан може мати від чотирьох до семи самок — наче султан у гаремі. Так вони сім’ями і живуть, і плодяться. Хоча мисливці називали цих благородних птахів курми, а главу родини — півнем. Чи то їм так простіше, чи важко вимовляти слово фазаниха, але так є…

За словами пана Володимира, фазани бояться соколів, лисиць, куниць і навіть домашніх котів. До слова, тих птахів, яких випустили на волю у неділю, стріляти ще не можна — чекатимуть, поки ті не спроможуться на виводок. А влітку до їхньої компанії мають докупити ще молодняк.

І от настала та радісна мить, коли почали випускати фазанів у дику природу. Пан, який привіз цих птахів із Хмельницького, попросив наш гурт відійти подалі, бо фазани невідомо куди можуть злетіти, навіть на голову. Ми чемно послухали — і ось зі спеціальних ящиків нарешті почали вилітати фазани. Хтось вгору, хтось вбік, хтось по землі побіг. Мені одразу стало цікаво, як вони з таким броунівським рухом потім зустрінуться. Ну, той же півень як знайде своїх дружин? Мене заспокоїли. Виявляється, фазани видають специфічні звуки і так знаходяться. Між іншим, більш ніж на кілометр вони не розлітаються. Тобто, якщо випустили їх в Міжгайцях, там вони і житимуть, і плодитимуться. За рік родина фазанів поповнюється двома виводками по 10−15 штук. Виживає до вісімдесяти відсотків «дітей».

Коли фазани розлетілися в усі боки, я упіймав себе на думці, що досі жодного разу не бачив, як швидко літає стільки тисяч гривень…

Самбірський район

Схожі новини