Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Оточення Зеленського пропонує йому трьох різних кандидатів на посаду міністра оборони – ЗМІ

  • 03.03.2020, 12:58
  • 610

Оточення президента Володимира Зеленського пропонує йому трьох кандидатів на пост міністра оборони замість Олексія Загороднюка, якого можуть відправити у відставку.

Джерела ZN.UA повідомляють, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак наполягає на кандидатурі Андрія Тарана, генерал-лейтенанта Збройних сил у відставці. Він був звільнений у запас у 2016 році. У 2015-му Таран був представником України в СЦКК, входив до підгрупи з питань безпеки у Тристоронній контактній групі в Мінську.

Голова СБУ Іван Баканов і голова комітету з питань національної безпеки і оборони Верховній Раді восьмого скликання Сергій Пашинський лобіюють призначення Андрія Сенченка. Сенченко — народний депутат трьох скликань. Разом із Пашинським і Аваковим він був членом парламентської фракції «Батьківщини». У 2019 році залишив партію Юлії Тимошенко.

Секретар РНБО Олексій Данілов пропонує Зеленському кандидатуру Михайла Коваля. Генерал-полковник Коваль нетривалий час очолював військове відомство: він був в. о. міністра оборони в уряді Арсенія Яценюка з 23 березня по 3 липня 2014 року.

Крім того, за даними ZN.UA в уряді може з'явитися нова посада — силового віцепрем'єра. Її може обійняти Арсен Аваков, зберігши при цьому пост глави МВС.

Відповідно до Конституції, міністра оборони і міністра закордонних справ, призначає президент. Однак відправити їх у відставку може лише Верховна Рада.

Як повідомлялося спікер Дмитро Разумков на вимогу президента Володимира Зеленського призначив на 4 березня позачергове засідання Верховної Ради.

За даними джерел ZN.UA, темою позачергового засідання стануть кадрові зміни в уряді. При цьому поки жодних рішень, вони обговорюватимуться і прийматимуться на засіданні фракції «Слуги народу».

Основною робочою версією є відставка прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія підтвердив, що деяких міністрів планують замінити. Однак називати їх імен він не став. А Дмитро Разумков повідомив, що заяви Гончарука про відставку до Ради не надходило.

Схожі новини