Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Синоптики та народні метеознавці розповіли, чим здивує весна

  • 02.03.2020, 11:57
  • 1 324

Українців у нинішньому році чекає непроста весна: пізня, в цілому тепла, з різким переходом до літньої погоди вже в травні і з опадами нижче норми.

На що може вплинути така погода, пише сайт «Сьогодні».

Березень з водою…

Погодні сайти не обнадіюють настанням ранньої весни вже з початку березня. Хоча з точки зору метеорологів, кліматична весна (по температурі) прийшла в Україну на два тижні раніше терміну. У той же час в перших числах березня сонця буде мало, а дощів, іноді з мокрим снігом, досатньо. Такий же прогноз і у народного синоптика Леоніда Горбаня.

«Справжня весна затримається до квітня», — конкретизував Горбань.

При цьому, як стверджують гідрологи, повені в першому весняному місяці не буде.

«Якщо у березні на Чернігівщині сніг так і не випаде, як було у 2010 і 2013 роках, то на річках області вперше за 140 років спостереження астрономи не матимуть вираженого весняного паводку», — повідомив Чернігівський обласний центр з гідрометеорології.

Вперше за 120 років не очікується повеней і на Волині, додала начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. Але, за її словами, кожен третій березень в Україні характеризується великою кількістю опадів, тому повернення зими ще може статися.

Якщо в березні зимових катаклізмів не станеться, це означає, що весняний період на річках очікується маловодним. Вода буде перебувати в межах русел, а влітку вони обміліють ще більше. Фахівці кажуть, що рівень води опуститься нижче, ніж в посушливий 2015 рік.

…квітень з травою…

Трава в квітні точно буде, адже через безсніжну зиму зелень пробивалася навіть у лютому. Офіційна метеорологія каже, що тенденції теплої зиму продовжаться навесні. Про це нам розповіла завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ГосЧС і НАН України Віра Балабух.

«Температура в березні може бути на 2−3 градуси вище норми, в квітні і травні — на 1−2 градуси вище норми, — каже Віра Балабух. — Але, за останніми довгостроковими прогнозами, очікується значний дефіцит опадів. Це тривожно, оскільки у нас була суха осінь, безсніжна зима».

Леонід Горбань розрахував, що і в квітні справжнє тепло ще не прийде.

«У квітні буде холодно і сиро до самої Паски, яка в цьому році 19 квітня, тільки в кінці місяця стане ясно і тепло», — розповів нам Горбань.

Що стосується опадів, то заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко повідомив: дощі очікуються в межах 80−90% від норми на всі три весняні місяці.

«Але можливі й несподіванки, один-два весняних циклони, які не оминуть Україну стороною, принесуть таку необхідну рослинам додаткову вологу», — додав Прокопенко.

…травень з квітами

На останній місяць весни свій докладний прогноз озвучив тільки Леонід Горбань. Образно кажучи, травневі квіти можуть зів'янути без поливу вже до літа, бо щодо опадів у Леоніда Горбаня інший прогноз, ніж у Анатолія Прокопенка.

«Травень буде жаркий і посушливий, в середині місяця більше двох тижнів без опадів, — розповів нам Горбань. — Після двох місяців відносного тепла в травні відразу почнеться спека. З 2 по 27 травня майже по всіх областях, крім Карпат, не буде дощу. Сухо, жарко, температура 28−32 градуси. На ярі культури дуже поганий прогноз щодо врожаю».

Правда, синоптик обіцяє мало не тропічні зливи вже з перших днів літа.

Схожі новини