Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Я знаю, хто замовив! А ви?": більше 20 тисяч людей у Москві вшанували пам'ять Бориса Нємцова

  • 29.02.2020, 19:55
  • 621

Акції, присвячені Нємцову, пройшли ще в кількох російських містах

Сьогодні в столиці РФ Москві та інших російських містах пройшли марші пам'яті Бориса Нємцова, приурочені до п'ятої річниці вбивства опозиційного політика, передає УНІАН.

Цього року учасники ходи також виступили проти змін у Конституції РФ.

У Москві хода, узгоджена з владою, почалася о 14 годині за московським часом.

«До 14:40 на територію заходу #МаршНємцова пройшли 22,3 тис. учасників. Ще 200 учасників, які запізнилися, виявилися відсічені поліцейською огорожею перед рамками», — повідомили в проєкті «Білий лічильник».

У 2019 році на марш прийшли 10,8 тис. осіб, за оцінками «Білого лічильника», і 6 тис. протестувальників, за версією МВС.

Марш відбувся за маршрутом від Страсного бульвару до проспекту Академіка Сахарова, а потім — до перетину із Садовим кільцем.

Перед першою колоною було розтягнуто банер із написом «Замовник вбивства повинен сидіти».

У Петербурзі хода пам'яті Нємцова була погоджена лише два дні тому. До цього влада двічі відмовляла активістам у проведенні акції у центрі міста.

Хода від станції метро «Горьковська» завершилася на Троїцькій площі. Після неї учасники почали траурну акцію біля Соловецького каменю. На акцію прийшло близько півтори тисячі осіб.

За даними «ОВС-Інфо», затримано шість осіб, серед них член руху «Чайний клуб» Артем Владіміров. Він тримав плакат із написом «Я знаю, хто замовив! А ви?».

Близько 13:30 за місцевим часом поліція оголосила, що захід закінчено, і погрожувала почати затримання, якщо натовп не розійдеться.

Також кілька сотень людей взяли участь у мітингу у Єкатеринбурзі.

У Владивостоці учасники влаштували одиночні пікети — поліція затримала кілька людей.

Видання «Сибір.Реалії» повідомило, що представники МВС від початку намагалися не допустити проведення акції та підходили розмовляти з кожним, у кого в руках були плакати.

Новосибірська влада не погодила ходу, тому кілька десятків людей, які зібралися у центрі міста, пішли за складеним маршрутом із квітами, але без плакатів. В Іркутську на узгоджену акцію також прийшли кілька десятків людей.

Російський опозиційний політик Борис Нємцов був застрелений 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви в декількох десятках метрів від стін Кремля.

Йому кілька разів вистрілили в спину з пістолета. За підозрою у скоєнні злочину кілька днів тому затримали п'ятьох уродженців Чечні.

Процес у справі про вбивство російського політика завершився в липні 2017 року. У результаті колегія присяжних визнала всіх п'ятьох підсудних винними.

За офіційною версією, Нємцова вбили на ґрунті релігійної ненависті. Слідство вважає організатором та замовником злочину офіцера батальйону «Північ» Руслана Мухудінова, він оголошений у міжнародний розшук.

Родичі Нємцова, його захист і опозиція у цю версію не вірять.

Схожі новини