Передплата 2024 «Добра кухня»

Тих, хто живе на соцвиплати, в Америку не пустять

США змінили умови участі у лотереї Green Card, але поки не скасували

Десятки тисяч українців, які щороку подають заявку на участь у розіграші лотереї Green Card, можуть втратити шанс отримати щасливий квиток до США. У Білому Дому повідомили, що відтепер при видачі Green Card, враховуватимуть рівень доходів претендента. Зокрема, можуть відмовляти тим, хто користується програмами соціальної допомоги, не має приватної медичної страховки.

Для українців, які значну частку своїх доходів отримують неофіційно, а відтак не можуть їх підтвердити, це може стати значною перешкодою. Адже навіть якщо пощастить виграти у лотерею Green Card, їм можуть відмовити в отриманні візи. Адже перемога у лотереї ще не дає гарантію, що консульство видасть імміграційну візу.

До речі, українці так активно мріють про «Гамерицкий край», що готові платити гроші посередникам, аби ті зареєстрували їхню заявку на участь у лотереї. Однак у посольстві кажуть, робити це треба самостійно. Користуватись послугами посередників не заборонено, однак в Україні були непоодинокі випадки, коли посередники брали гроші за реєстрацію, але не повідомляли клієнтам коди доступу. Відтак, потім, аби дізнатись, чи є її прізвище серед претендентів, люди мусили знову платити посереднику. А якщо щастило виграти, то за доступ до даних шахраї подекуди вимагали 10−15 тисяч доларів!

Насправді, для людини, яка знає англійську на достатньому рівні, не проблема заповнити анкету на Green Card самостійно. Якщо ж ви англійської не знаєте, то як плануєте потім пройти співбесіду у посольстві? Для отримання імміграційної візи знання мови необхідне. Але навіть знання мови і підтверджений дохід — не гарантія отримання візи. Львів’янка Катерина Солтис виграла у лотереї Green Card з четвертого разу, але коли дійшло до оформлення візи, у неї попросили імунізаційну карту, або інший документ, який підтверджує, що вона вакцинована. Але щеплень вона не мала. І хоча дівчина доробила щеплення від гепатиту, дифтерії та правця, у візі їй відмовили.

Утім, чи довго ще США розігруватиме посвідки на проживання у лотерею, не відомо. Президент США Дональд Трамп, який не надто толерантно ставиться до іммігрантів, неодноразово заявляв, що від такої практики пора відходити, бо вона шкодить національній безпеці. Такі заяви небезпідставні. У 2017 у Нью-Йорку емігрант з Узбекистану, який переїхав до США завдяки Green Card, влаштував теракт, в наслідок якого загинули восьмеро осіб.

Які шанси на виграш у Green Card?

В середньому шанс на виграш у лотереї Green Card оцінюють як 1:200. Однак у залежності від кількості претендентів у кожній країні шанси на виграш різні. Щороку США розігрують 55 тисяч лотерей. Але кожна країна-учасник може претендувати приблизно на 7% квитків. Тобто серед українців розігрують приблизно 3850 лотерей щороку.

Що вона дає?
Виграш у лотереї Green Card дає право на отримання диверсифікаційної в візи на 10 років. Однак уже після п’яти років проживання у США можна претендувати на громадянство.
Власник Green Card має право не лише жити на території країни, але й працювати, володіти нерухомістю, а також претендувати на деякі пільги, які передбачені для громадян США. Однак ані надання житла, ані працевлаштування у США Green Card не гарантує. Тобто після переїзду до США, доведеться самостійно шукати роботу і платити за житло.

Схожі новини