Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд закрив кримінальні справи проти екснардепів Вілкула та Колєснікова у зв'язку із закінченням терміну давності

  • 27.02.2020, 13:34
  • 564

Жовтневий суд Дніпра звільнив колишніх народних депутатів партії «Опозиційний блок» Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова від кримінальної відповідальності за строками давності.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на дані реєстру судових рішень, передає Громадське.

Зазначають, що Вілкула і Колєснікова звинувачували за ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу. За це у законі передбачено до 6 років позбавлення волі, а строк давності притягнення до кримінальної відповідальності становить 10 років.

Однак згодом обвинувачення змінили на ч.2 ст. 367 ККУ (службова недбалість), що є злочином середньої тяжкості й має строки давності у 5 років. Це дозволило захисту клопотати про закриття справ.

Зазначають, що справу Вілкула закрили 28 січня 2020 року. В обвинуваченні йшлося про період з березня 2010 по грудень 2012 років, коли той був головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Ексчиновнику інкримінували незаконну зміну цільового призначення 21 га земель колективної власності правонаступників колишніх колгоспів з передачею в оренду підприємству «Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат». Збитки колгоспів оцінюють у понад 12 млн грн.

Крім того, Вілкул, за версією обвинувачення, незаконно змінив для компанії «АРТ ЛЕНД» вид угідь площею 45,4 га, чим нібито створив умови для подальшої зміни цільового призначення та заниження суми втрат сільськогосподарського виробництва. Збитки громадським інтересам оцінили у понад 5 млн грн.

Аналогічно, як повідомляється, закрили справу Колєснікова, який у часи президента Януковича був головою Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном.

Йому інкримінували, що він затвердив зміни до переліку майна держпідприємства, що не підлягає приватизації, куди не включили дві будівлі. Надалі це дозволило продати об’єкти. Збитки державним інтересам оцінюють у понад 16 млн грн.

Обвинувачені та їхні захисники зазначили, що не визнають вину. Обвинувачення вони пов’язують зі своєю діяльністю як опозиційних політиків.

Зазначають, що рішення по Вілкулу і Колєснікову виносив один і той же суддя — Сергій Мельниченко.

Раніше ексгенпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Вілкула та Колєснікова оголосили в розшук.

У жовтні 2018 року Верховна Рада відмовилася зняти депутатську недоторканність з Вілкула. Тоді зняття недоторканності підтримали тільки 137 депутатів при 226 необхідних. У регламентному комітеті такі результати голосування пояснили недостатньою кількістю депутатів у сесійній залі на момент ухвалення рішення.

17 вересня 2019 року Жовтневий районний суд Дніпра відпустив колишніх депутатів від фракції «Опозиційний блок» Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова на поруки позафракційцного депутата Дмитра Шпенова.

Схожі новини