Передплата 2024 «Добра кухня»

Під «ніж» розташоване в Дрогобичі найстаріше підприємство Європи вже не віддадуть

Побудоване ще в ХI столітті Дрогобицьке солевиварювальне підприємство – одне з найстаріших в Європі.

У сиву давнину до прикарпатського міста з усіх — усюд приїжджали чумаки. Не дивно, що місцевість, де розташований колишній завод, має особливу ауру. Це — історичний центр міста.

Дивно звучить, але в радянський час це розуміли краще, ніж тепер. Свідчення цього — підготовлений ще тоді групою розробників проект реконструкції даної місцевості, який передбачав увіковічнення для майбутніх поколінь всього, що пов’язано з видобутком солі. Як у подібних випадках слід діяти, згодом чудово продемонстрували наші сусіди з Євросоюзу — найперше німці та поляки, які свої старі соляні підприємства давно перетворили у привабливі туристичні об’єкти, які самі на себе заробляють.

Щось подібне до того, що вдало реалізовано в Європі, вже багато років пробують робити в Дрогобичі. Але ж ми — не Європа. До ініціативи, бажання людей у Києві довго не прислухались. Солеварню, що перебувала на балансі одного з міністерств, запланували під приватизацію.

Таке ставлення до історії обурило дрогобичан. Не одне звернення прийняли депутати міськради до уряду з проханням не включати історичне підприємство у список об’єктів, які Фонд держмайна України виставляє на продаж. Міська рада Дрогобича, зобов’язавшись взяти на себе місію майбутнього ефективного власника, запропонувала змінити статус солевиварювального з державного на комунальне підприємство. Щоб зберегти його для історії та майбутніх поколінь як пам’ятку про те, звідки починався, який історичний шлях упродовж багатьох століть пройшов сам Дрогобич, герб якого досі прикрашають 9 топок білої солі.

У Кабміні інформацію взяли до відома, але не більше. Так було донедавна. Але ситуація потроху почала змінюватись на користь тих, для кого власна історія — не порожній звук. Як інформує пресслужба, листа про необхідність збереження Дрогобицької солеварні як пам’ятки архітектури місцевого значення скерувала до Фонду держмайна України Львівська обласна державна адміністрація. Сталося це 24 лютого.

Урядовцям нагадали, що розташоване в Дрогобичі найстаріше підприємство Європи, крім всього іншого, перебуває в межах охоронних зон двох пам’яток національного значення: Церкви Святого Юра, яка ще й внесена до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, та Церкви Воздвиження Чесного Хреста. Це означає, що тут заборонено проводити реконструкцію та впорядковувати територію, здійснювати будівельні та земляні роботи, які порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру ії середовища. На тверде переконання заступника голови Львівської ОДА Юрія Холода, солеварня у Дрогобичі має стати цікавим діючим підприємством-пам'яткою.

Схожі новини