Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У виступі гурту Go-A російські пропагандисти вгледіли... фашизм. Бо їхня пісня звучить українською мовою...

Переможцем національного відбору на пісенний конкурс "Євробачення" став гуртGo-A - з піснею "Соловей" Саме цей гурт представить Україну на 65-му пісенному конкурсі, який цього року відбудеться у нідерландському Ротердамі.

Із 2012 року музиканти Go-A встигли виступити на багатьох фестивалях — від «Країни мрій» і «Гогольфесту» до Jazz Koktebel. Боротимуться за перемогу в Роттердамі з піснею, яку співатимуть виключно українською мовою, без перекладу англійською. Це буде вперше за останні 15 років.

Після перемоги гурту Go-A небезпеку у їхньому виступі побачили пропагандисти одного з каналів російського ТБ. «На так званому українському відборі на „Євробачення“ перемогу отримало угруповання Go-A (Вперед, Адольф) з піснею „Соловей“ (німецькою Nachtigal). Одяг солістки та оформлення сцени були виконані у кольорах бандерівського прапора (червоний і чорний). А головне — пісня звучала українською мовою! Які вам ще потрібні докази фашизму в Україні?!» — запитують російські пропагандисти.

Натомість музикант Тарас Тополя, фронтмен гурту «Антитіла», побачив у тексті пісні «Соловей» тривожне «псевдо-етно» та спробу… «принизити Україну». За словами Тополі, пісня гурту Go-A — «навіть не третьосортне укро-шароварне вариво»… «Це спроба впарити Європі про Україну голодоморну, немічну, — вважає Тополя. — Про знедолену дівчину й Ванюшу — її коханого, якого мама (народ) не хоче, але … нікуди не дінеться. Тому що Ванюша все одно ходив, ходить і буде ходити до дівчини. Не здивуюся, якщо „Ванюша“ (той, що на півночі) поставить на Євробаченні нам 12 балів. Усе буде в контексті спецоперації». Мабуть, Тополя мав на увазі Росію? Бо «на півночі» в України Білорусь…

Звісно, учасники групи Go-A, Катерина Павленко й Тарас Шевченко, не могли змовчати. Кажуть, насправді пісня оптимістична. На думку Катерини, Тополя побачив символи, яких у композиції нема. «Група аж ніяк не хотіла принизити Україну», — обурилася Павленко. «Розуміємо, що як група не можемо подобатися всім. Я із задоволенням можу слухати рок-музику, але це не означає, що слухаю усі рок-групи», — додав Шевченко.

За правилами «Євробачення», пісні можуть звучати будь-якою мовою. Тому переробляти україномовну пісню «Соловей» на англомовний варіант колектив не буде. «Хочемо, щоб у Європі прозвучала пісня українською, і ми цієї мети досягли», — сказала Катерина Павленко. За останні роки лише два переможці «Євробачення» співали рідною мовою — Марія Шеріфович (Сербія) і Сальвадор Собрал (Португалія). Як розраховує група Go-A, цьогоріч Європу підкорить українська. Чому б і ні?

Схожі новини