Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Свідоцтво про народження видають відразу в пологовому

У Львові презентували електронний сервіс “Е-Малятко”

Аби зареєструвати дитину та її місце проживання, оформити допомогу при народженні, тепер не треба вистоювати черги й бігати по різних інстанціях. У Львові презентували сервіс «Е-малятко», в рамках якого батьки можуть за один раз отримати до десяти адміністративних послуг. Сервіс доступний у трьох пологових будинках міста, тож додому дітки можуть їхати уже зі свідоцтвом про народження.

Як розповіла «ВЗ» заступниця директора з організаційних питань ЛКП «Міський центр інформаційних технологій» Ірина Козак, у пологових будинках чергує працівник ЦНАПу або РАЦСу. Саме він вноситиме дані в електронні реєстри.

«Найпростіше, якщо батьки дитини зареєстровані за однією адресою, — каже Ірина Козак. — Якщо батьки зареєстровані за різними адресами, то потрібно визначитись, за якою адресою реєструватимуть дитину. Тоді потрібна буде ще письмова згода іншого з батьків. Скажімо, якщо дитина має бути зареєстрована разом з мамою, то потрібна згода від батька, і навпаки. Окрім свідоцтва про народження, за бажанням батьків можна відразу оформити і реєстраційний номер платника податків (ідентифікаційний код). Якщо мама має банківську картку, можна відразу оформити допомогу при народженні дитини. Якщо сім'я уже має статус багатодітної, то можна відразу оформити допомогу багатодітній сім’ї. Це дуже зручно для батьків, адже можна все оформити за один раз».

За словами заступниці міністра цифрової трансформації Людмили Рабчинської, Львів став шостим містом, де запустили послугу «Е-малятко». Наразі нею скористались в Україні вже понад 500 сімей. Поки що процедура реєстрації займає близько години, оскільки не всі реєстри працюють бездоганно. Однак уже найближчим часом тривалість реєстрації планують скоротити до 20 хвилин. Якщо ж якась сім’я не буде готова зареєструвати дитину у пологовому (наприклад, не можуть обрати ім’я), то може скористатись сервісом у ЦНАПі чи РАЦСі.

Схожі новини