Передплата 2024 «Добрий господар»

Порожні полиці в супермаркетах і люди в масках: українці в Італії розповіли про ситуацію через коронавірус

В італійських містах, де оголосили надзвичайну ситуацію у зв'язку з поширенням коронавірусу, люди почали масово скуповувати засоби захисту та продукти. Жителі міст, де багато хворих, отримали SMS від роботодавців із проханням не приїжджати в офіс.

Детальніше про те, що зараз відбувається в країні, охопленій небезпечним вірусом, OBOZREVATEL розповіли українці, які живуть в Італії.

Українці в Італії активно обговорюють тему коронавірусу. Адже в епіцентрі епідемії, в Ломбардії, перебуває найбільше наших земляків. Одна з них — Олеся Татарин, що живе в Італії — переконує співвітчизників не подорожувати в інші міста, а тим паче утриматися від поїздки до України.

Ситуація в магазинах Лоді – у вихідні тут практично немає покупців. Facebook Катерини Саділової
Ситуація в магазинах Лоді – у вихідні тут практично немає покупців. Facebook Катерини Саділової
Порожні полиці у міланському супермаркеті. Фото з Facebook Lucio Mauro
Порожні полиці у міланському супермаркеті. Фото з Facebook Lucio Mauro

«У всіх групах українців у соцмережах ми радимо не виїжджати нікуди, якщо ви хочете здоров'я своїм рідним», — каже Олеся.

Вона зазначає, що більшість адекватно реагують на ситуацію. «Але є й такі, що згущують барви, з'явилися ті, хто почав писати, що тепер нас, українців із Італії, вдома будуть теж зустрічати камінням. Дурість якась! Сидіть тут і не рипайтеся. Краще тут пройти всі перевірки», — вважає дівчина.

Катя Саділова, журналістка, яка живе в італійському Лоді, в центрі епідемії, описує так: «Для контролю за ситуацією в місто (воно поки не заблоковане) і в десяток ізольованих містечок і сіл приїхали додатково 26 машин карабінерів і два автобуси. Військові повідомили, що якщо місць в лікарнях буде недостатньо, то вони готові надати на своїх базах 5 тисяч місць. Багато осіб, які працюють у Мілані, починають отримувати від своїх роботодавців SMS із пропозицією попрацювати вдома», — написала вона.

Для контролю за ситуацією в міста, де склалася складна ситуація через коронавірус, приїхали карабінери Facebook Катерини Саділової
Для контролю за ситуацією в міста, де склалася складна ситуація через коронавірус, приїхали карабінери Facebook Катерини Саділової

Інші наші громадяни в Італії також підтверджують, що тих, хто перебуває в зоні епідемії, просять працювати віддалено.

«Моєму чоловікові роботодавець з Мілана надіслав повідомлення, щоб він не приїжджав у офіс поки ситуація з короновірусом не стабілізується. Він працевлаштований у великій компанії, сам IT фахівець, тому це для нього не проблема. А ось як бути іншим, хто на вихідні поїхав до себе додому, а в понеділок має вийти на роботу в магазин?» — ділиться Тетяна Савчук.

Скуповують маски й мило

У Лоді за вихідні вже розкупили маски та дезінфікувальні засоби. Теж саме відбувається і в деяких інших населених пунктах. Українці в Італії розповідають, що вже зникає навіть антибактеріальне мило й серветки.

А на одному з найбільших і найвідоміших інтернет-магазинів у продажі з'явилася 100 мл пляшечка антисептичного засобу за 100 євро. Щоправда, через деякий час ресурс сам видалив цей лот.

Самі продавці обіцяють, що найближчим часом товари з'являться. «Мене заспокоювала жінка в аптеці. Каже, ніхто ж не знав, що так буде, люди скупили місячний запас масок і засобів. Але вже в понеділок обіцяли підвезти велику партію», — розповідає Христина з Лоді.

Закуповують продукти про запас

У тих регіонах, де багато інфікованих, жителі вже почали скуповуватися, щоб зайвий раз не виходити на вулиці. Біля супермаркетів і кас утворюються довгі черги.

«Зайшла вранці в торговий центр, а там тиша. У вихідні тут зазвичай багато народу. А ось у маркетах закуповують продукти. Але це не паніка, як хочуть зобразити деякі ЗМІ. Просто вони не хочуть зайвий раз бігати по людних місцях під час інфекції. Думаю, вже в понеділок ситуація з товарами зміниться», — впевнена Савчук.

Щоправда, таке відбувається тільки в тих населених пунктах, де багато інфікованих. В інших містах, як-от в Римі або Флоренції, люди безтурботно ходять по вулицях, де-не-де ще триває карнавал і гуляють туристи. Немає проблем і в магазинах.

«Щойно повернулася з центру Рима. Там натовпи туристів. Святкують, цілуються, безтурботно гуляють. Всі кафе й бари переповнені. Навіть не всі ще чули про коронавірус» — пише Віторія з Рима.

Заробітчани розгублені

А ось заробітчани, які зараз опинилися в Італії, трохи розгублені. У декого з них спливає термін перебування в країні, і їм потрібно повертатися.

«Я повинна їхати назад за кілька тижнів. Залишитися тут не можу, у мене вже закінчився термін перебування. А вдома дочка й маленький онук. Я дуже боюся підхопити вірус і привезти його додому», — засмучується Оксана Мовчан із Львівської області.

Іштван із Закарпаття, який за кілька днів летить до України, каже, що не панікує. «Я не думаю, що все так небезпечно. У Італії вже давно відомо про те, що тут є вірус. На підприємстві, де я працюю, сказали, що будуть нас щодня перевіряти, вимірювати температуру. Так, удома у мене є діти, але що робити, діватися нікуди», — каже українець.

Схожі новини