Передплата 2024 «Добрий господар»

Експерт вказав на реформи, в яких Україна потребує підтримки ЄС

  • 23.02.2020, 17:14
  • 498

Наприкінці тижня, 20-21 лютого, на саміті ЄС у Брюсселі обговорювалося формування бюджету Європейського Союзу на наступні сім років, дійти згоди лідерам Євросоюзу поки що не вдалося.

На тлі фінансових складнощів, спричинених виходом Великої Британії і низкою інших факторів, Єврокомісія змушена вживати заходів жорсткої фінансової дисципліни, які полягають в оптимізації наявних інструментів зовнішньої фінансової допомоги, зокрема й Європейського інструменту сусідства (ЄІС).

Однак для України наявність цього інструменту є важливою з огляду на безпекові виклики, з якими стикається наша держава, а також амбітний порядок денний реформ, який впроваджує українська влада, пише у своїй статті для ZN.UA представник України в Є С Микола Точицький.

Україна продовжує розвивати малий і середній бізнес, зокрема у рамках співпраці з ЄБРР, впроваджувати соціальні реформи — освітню, медичну та цифрову, яка допоможе зменшити корупційні ризики при наданні держпослуг, реформувати митницю та реалізовувати інфраструктурні проекти щодо підвищення безпеки автомобільних доріг, пише Точицький.

«Крім цього, ми вийшли з низкою пропозицій щодо поглиблення співпраці у сферах цифрової економіки, енергетики, митного співробітництва, а також юстиції і внутрішніх справ. Також Україна висловила зацікавленість у залученні до реалізації «Європейської зеленої угоди», — зазначає автор.

На його думку, реалізація «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року дозволить країні бути серед лідерів у глобальній боротьбі зі зміною клімату та модернізації економіки з урахуванням потреб сталого розвитку. Проєкт відповідної концепції презентовано урядом.

Важливим напрямком є й поглиблення міжрегіонального співробітництва, перенесення євроінтеграції в регіони і громади, оскільки саме на місцях будуть впроваджуватись реформи, прийняті на законодавчому рівні.

«Місцеві громади потребують не лише європейського законодавства, але й практичного керівництва, яким чином його виконувати. Тому обмін досвідом, напрацюваннями з їхніми європейськими колегами щодо вирішення схожих проблем та вдосконалення місцевого управління — все це має вирішальне значення для успішності нашого асоційованого партнерства з ЄС», — пояснює представник України у Євросоюзі.

Тому саме міжрегіональне співробітництво відіграє провідну роль у політиці відносин України із сусідніми європейськими державами, стає важливим чинником сталого соціально-економічного розвитку регіонів та їх активного залучення до процесу європейської інтеграції.

«Для досягнення цих цілей нам і потрібен Європейський інструмент сусідства, а також активна підтримка ЄС порядку денного реформ, який і надалі консолідуватиме політичні сили та українське суспільство», — резюмує він.

Схожі новини