Передплата 2024 ВЗ

Генерал став на коліно, аби вручити Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня старшому лейтенанту

Цей знімок, на якому генерал Павло Ткачук став на коліно, аби вручити Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня старшому лейтенанту 93-ї ОМБр Артуру Кирееву, вразив користувачів соцмереж.

Та й сам боєць не очікував, що йому передадуть державну нагороду саме у такий спосіб. «Цього ж ніде не було написано!». Про це повідомляє inlviv.in.ua.

«Я працюю в Національній академії сухопутних військ імені Сагайдачного, яку очолює генерал Ткачук, але ніколи не був його підлеглим. Але, очевидно, генерал поважає те, що я зробив, і тих, хто брав участь у бойових діях. Я гадаю, він став на коліно із відчуття поваги і вдячності, що має змогу навчати курсантів під мирним небом, — припускає Кіреєв. Такими думками 28-річний боєць поділився у розмові з прес-службою 93-тя ОМБр.

«Для мене ця нагорода дуже важлива, бо це ж орден!», — каже боєць.

Артур Киреєв — випускник академії 2013 року, офіцер. Вивчав саперну справу. Від початку російської агресії на Сході України командував ротою. Підрозділ Кирєєва воював біля Пісок та Авдіївки.

У листопаді 2015-го Артур із підлеглими встановлював протитанкові міни й потрапив під мінометний обстріл. Його було поранено: з осколком у спині Артура повезли до лікарні. Тоді ж загинув старший сержант Віталій Благовісний, а ще п’ятеро бійців дістали поранення.

«Зазвичай, коли чуєш вибухи, за інерцією падаєш на землю. У той раз я теж упав, але зрозумів, що то не я, а воно само», — так Кіреєв згадував ті події в інтерв’ю Цензор.НЕТ. Він отримав складні травми хребта, руки та ноги і нині може пересуватися лише на інвалідному візку. Боєць пройшов інтенсивний курс реабілітації й продовжує займається на тренажерах вдома.

«Разом зі мною дуже серйозно було поранено Вову Отінова. У його легеню потрапив осколок, і почала збиратися рідина. Якби не вчасна і фахова робота медиків, він там у Водяному би і помер. А на сьогодні Вова, здається, єдиний із тих п’яти, хто продовжив службу, — каже Кіреєв. — Я сам теж служу, але планую звільнятися і вивчати IT-технології».

«Навіть якщо б я знав, що буде війна, і що я буду поранений, все одно пішов би вчитися на військового. Ну куди б я подівся? Я ж справжній військовий, знаю, що 2 на 2 дорівнює 5, все нормально. Доля приготувала і погане, і хороше. Для чогось же вона мені залишила життя. Можливо, для якихось важливих речей. Дружина підказує — можливо, щоб ми завели котика», — сміється боєць.

«Якби я міг впливати на ситуацію в сучасній армії, то оновив би кадровий склад, дав би дорогу молодим. Звільнив би всіх, хто продовжує запроваджувати радянські маразми. У 2014−15 роках почалися позитивні зміни в армії: техніку почали ремонтувати, волонтери підключилися, люди стали мислити по-іншому. А зараз знову регресуємо. Усе в папірцях. Через це молоді лейтенанти, старлеї, капітани звільняються з лав ЗСУ, біжать звідти, бо не можуть перемогти паперову армію. Треба, аби було більше генералів, які б не соромилися ставати на коліна перед пораненими солдатами, лейтенантами. Мали би більше поваги до тих, хто воює на передку, і самі не боялися б туди їздити. Тоді все стало би краще. Ну і поменше оцієї бумажніни».