Передплата 2024 ВЗ

Понад половина українців не читають книжок. Яке рішення знайшла держава, щоб заохотити до літератури

  • 20.02.2020, 13:58
  • 895

Статистика свідчить, що 60% населення України не читає взагалі.

Про це повідомляє ТСН.

За статистикою, українці читають вкрай мало. Одна із причин, висока вартість друкованих книг. Досить популярні кишенькові, які менші, легші й дешевші. Але, щоб заощадити, чимало людей купує електронні книги.

Найпопулярніша книга у світі після Біблії, за словами видавців, «Атлант розправив плечі» американської письменниці Айн Ренд. В Україні, тим часом, люблять non fiction літературу, де йдеться про наукові явища. До прикладу, коли про ДНК розповідають доступною мовою.

Аби заохотити націю до читання, держава взялася за бібліотеки. Їх ремонтують і осучаснюють, як от оновлена Центральна Київська бібліотека. Там є і комфортні крісла для читачів і WI-fi для роботи, куточки з ковдрами на підвіконні і навіть місце для фотосесій. Крім того, усі послуги там абсолютно безкоштовні.

Комфортні умови вже привели до бібліотеки на тисячу читачів більше, аніж було раніше. Щоби могла заробляти і сама бібліотека, місця, де були списані й непотрібні книжки переробили на лекторії, які в них орендують.
Безкоштовними стали навіть приватні бібліотеки.

Дванадцятирічна Аня, яку з дитинства до літератури привчила мама, нині багато читає. І не шкільну програму, а сучасну літературу. Вона виграла конкурс від Національної бібліотеки, прочитавши найбільше книг за рік із усіх учасників, а це 300 книг.

Сьогодні ж Аня веде сторінку в соцмережах, дає поради молоді, які книжки читати і навіть заробляє гроші, коли видавці просять дівчинку написати рецензію.

Щоби захотіти читати, видавці радять змушувати себе читати принаймні по сторінці в день. Звертають увагу, що білі сторінки — це велика помилка. А насправді, жовтуватий не псує очі й виготовляється без домішків хімії.

А от киянка Альона Іванова називає себе «книжковим сомельє». Вона окремо кожному клієнту підбирає літературу за їхніми потребами.

Схожі новини