Передплата 2024 «Добрий господар»

“Борщовий набір” подешевшав. Кажуть, це не межа

На ринках з'явилися перші іспанські полуниці. Кіло — сто гривень

Приємна новина для українців — борщ подешевшав. Цього місяця продукти так званого борщового набору знизилися в ціні майже на 30%. Експерти-економісти кажуть, до весни овочі будуть тримати стабільну цінову планку. І ще одна приємна новина — надалі борщі та супи будуть дешевшати, бо потрохи знижується у ціні курятина. Обсяг виробництва курячого м’яса зростає, проте європейські ринки його купують неохоче. Журналістка «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, щоб традиційно перевірити ціни на продукти, зокрема на м’ясо.

… Людей на ринку багато. Полиці вгинаються від різноманіття овочів. Одна старша продавчиня, в якої часто купую городні овочі впізнала мене — припрошує купити щось для борщу, бо вже хоче їхати до дому. «Пані, маю дуже файні бурячки. Такі солодкі і смачні. Віддам вам по 10 гривень за кілограм», — сказала жінка. Від такої пропозиції не відмовилася.

Білокачанна капуста — 9 гривень, синя капуста — 25, броколі — 85, цвітна капуста — 65, морква, буряк — 10−12 гривень, цибуля — 15−20, порей — 15 гривень за штуку. Ціни на елітну синю цибулю розчарували — 65 гривень за кіло. Картопля — 15 гривень за кіло. Ще в січні на ринку її можна було придбати по 18−20 гривень за кілограм. Подорожчав гарбуз. Якщо місяць-два тому його можна було придбати по 15−20 гривень за кіло, то тепер — 25 гривень.

До борщу знадобиться зелень. Пучок кропу чи петрушки — 5 гривень. Це стабільна ціна, яка тримається кілька років. Напередодні весни чимало людей присідає на низькокалорійні салати. Упаковка міксу салатного листя польського чи італійського виробництва — 35 гривень. Для фітнес-гурманів на ринку продають мікрозелень (пророщені паростки різних сортів насіння) — 35 гривень за стограмову упаковку.

Фрукти теж тримають стабільну цінову планку. Українські яблука — 10−15 гривень, хурма — 65, гранат — 70, ківі — 50, банани — 40, мандарини — 35, виноград — 35−40. На одному прилавку Привокзального побачила великий ящик полуниці. Ягода, як з картинки — красива, презентабельна. «Це іспанська, — каже продавець. — За кілограм — 100 гривень (для порівняння, на Галицькому ринку — 200. — Авт.). Чи смачна не знаю, не куштувала». Була приємно вражено ціною великого манго — 35 гривень за штуку. На одному з ринків центру Львова за цей заморський смаколик просять 100−150 гривень.

Йду у м’ясний сектор. Покупців там не багато, відчувається «базарне мізсезоння». Свинина та телятина не подорожчали. Кілограм свинної шинки — 100−120 гривень, полядвиця — 120, ребра — 90, сало — 70, внутрішнє сало — 10, рулька — 85. Теляча шинка — 140−150 гривень. Є набори для холодцю. Свинячі ратиці — 35 гривень за кіло. Таку саму суму просять і за очищені телячі хвости.

Коментар для «ВЗ»

Тетяна ГЕТЬМАН, аналітик овочевого ринку

На гуртовому ринку міста Лева картоплю можна купити по 6,5−7,5 гривень за кіло. У порівнянні із січнем ціни «просіли» на 17% і зрівнялись із цінами минулого року. На початку осені ціни на картоплю були невиправдано роздутими. Українці, які не піддалися паніці, сьогодні можуть купувати головний овоч у півтори рази дешевше, ніж ті, що рятувались від можливого дефіциту у вересні. На жаль, від цього постраждали не тільки пересічні українці. Фінансові втрати сьогодні рахують ті підприємці, які скуповували картоплю у вересні (з метою дорожчого перепродажу ближче до початку весни).

Пропозиція весь сезон підсилювалась рекордними обсягами імпорту. З другої половини зими власні запаси картоплі почали розпродувати і українські фермери. А населення продовжує використовувати запаси овочів, які були зроблені у вересні. Тому попит доволі помірний і саме через це ціни йдуть донизу.

Схожі новини