Передплата 2024 ВЗ

Львівщина може стати епіцентром біологічної небезпеки. Тут таки поселять евакуйованих з Китаю?

Мешканці Шкла на Яворівщині зібралися вчора біля приміщення селищної ради. Їх стривожила інформація, яка напередодні розійшлася у соцмережах: у санаторій «Шкло» начебто планують поселити на карантин евакуйованих українців з Китаю.

Місцеві активісти закликали представників влади вийти до людей і розказати правду. Про це повідомляє LMN.

«Вчора приїжджала комісія з Києва. Ходили, дивилися, чи є тут умови для хворих. Умов тут насправді нема, але хтозна, що ті київські надумають», — розповідає працівниця санаторію.

«Та в середу ті люди з коронавірусом вже мають бути у Шклі, — вигукують люди з натовпу. — А чиновники будуть нам зараз очі замилювати, щоб ми мовчали».

Першим забив на сполох колишній голова РДА Ігор Самардак. На своїй сторінці у Facebook він, зокрема, написав:

«У санаторій Шкло хочуть привезти українців з Китаю на спостереження!!! Всі б'ють на сполох!!! Козак хоче заробити бабло і сказав, що санаторій знаходиться далеко від населеного пункту, у лісі. Просто жах!!!».

Ігор Самардак звернувся до нового очільника ЛОДА Максима Козицького з проханням пояснити ситуацію.

Відповідь не забарилася. Максим Козицький опублікував на своїй сторінці у Facebook заспокійливий пост.

«Від вчора у соціальних мережах поширюють чутки про те, що евакуйованих українців з Китаю можуть привезти на Яворівщину в санаторій «Шкло».

❗️Хочу зазначити, що станом на сьогодні відсутні будь-які доручення від МОЗ України щодо підготовки об'єктів Львівської області для розміщення на карантині громадян України, що повертаються з Китаю.

У випадку змін по ситуації — громадськість буде повідомлено.

Розуміючи суспільний інтерес та можливу паніку серед населення, вкотре наголошую, що Львівщина готова оперативно реагувати на будь-які надзвичайні ситуації.

Також звертаюсь до тих, хто поширює чутки та неперевірену інформацію. Як казав Вінстон Черчілль, брехня встигає обійти півсвіту, поки правда одягає штани", — написав Максим Козицький.

А чинний голова РДА Андрій Шумський, за інформацією LMN, підтвердив протестувальникам, що комісія з Києва і справді була у Шклі. Переконує, тут її запевнили, що санаторій непридатний для поселення людей, у яких підозрюють коронавірус.

«Прошу вас перестати панікувати. Інформація, яка поширюється — фейкова. Все проводилося без жодної документації. До того ж санаторій не відповідає потрібним критеріям, — каже Шумський. — А позиція обласної та районної ради — не допустити поселення людей на карантин у Шклі. Якщо це станеться, повірте мені, я сам там поселюся».

Однак такими обіцянками історія з карантинними переселенцями не завершилася. Буквально пів години тому на сторінці ексочільника ЛОДА, народного депутата України від «Європейської Солідарності» Олега Синютки з'явився допис, який таки підтверджує наміри Києва влаштувати на Львівщині карантин для осіб, евакуйованих з Китаю.

«За отриманою інформацією від Міністерства охорони здоров"я та Міністерства інфраструктури, цього тижня на Львівщині очікується прибуття літака з евакуйованими людьми із Китаю в зв’язку з епідемією коронавірусу, — написав Олег Синютка. — Як громадянин України я переконаний, що залишати своїх у біді не можна. Це наші люди, українці, чиїсь діти, батьки і родичі, частина нашої держави і залишати їх в складній ситуації ми не маємо морального права!».

«Риторичне запитання: чому людей із зони небезпеки Китаю відправляють саме на Львівщину? — продовжує народний депутат. — Що це за крок нової влади: Це визнання області як найбільш організованого та підготовленого регіону з відповідальними фахівцями, чи це банальна помста за патріотизм і проукраїнську позицію під час виборчих кампаній.

Олег Синютка припускає, що влада розглядає рішення вибрати для карантину регіон, де «голова ОДА лише два тижні на посаді, директора департаменту охорони здоров"я, як ключової менеджерської ланки, нема, тому логістичні та управлінські загрози протидії біологічній небезпеці є надзвичайно гострими».

«Влада мусить забезпечити всі належні умови, щоб протидіяти вірусу, від якого немає ефективного лікування. Захист від біологічної загрози — питання номер 1 і тут потрібно продумати всі засоби захисту: місця перебування людей, утилізацію, захист водних ресурсів, дезінфекцію, а також розпочати широку просвітницьку та інформаційну кампанію серед населення Львівщини. Не можна приховувати таку інформацію від людей, а навпаки продемонструвати відкритість і прозорість, якою намагається хизуватись сьогоднішня влада», — підсумував Олег Синютка.

Зрештою, якщо місцева влада стверджує, що санаторій «Шкло» не підходить для евакуйованих з Китаю, то хіба в області мало інших медичних закладів санаторного типу, куди їх таки можуть завезти?

Фото LMN

Схожі новини