Передплата 2024 «Добра кухня»

Захоплення ФСБ Росії судна з українцями в Азовському морі: прокуратура відкрила кримінальну справу

  • 15.02.2020, 17:58
  • 655

Прокуратура АР Крим та Севастополя розпочала кримінальне провадження через затримання російськими силовиками судна з чотирма українцями в Азовському морі.

«Слідством встановлено, що окупаційні „правоохоронці“ 15 лютого 2020 року в західній частині Азовського моря затримали маломірне судно з чотирма рибаками на борту. Разом із судном їх відвезли до порту окупованої Керчі», — йдеться у повідомленні прокуратури АРК у телеграмі, передає ТСН.

Справи відкриті за статтями 176 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та 278 (Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового) Кримінального кодексу України.

Державна прикордонна служба України з'ясовує обставини затримання в Азовському морі ФСБ РФ маломірного судна з чотирма громадянами України на борту, повідомив спікер відомства Андрій Демченко в коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Ми бачили цю інформацію, зараз проводимо детальну перевірку, щоб встановити всі обставини і особи тих людей, які були на цьому човні. Попередньо можу сказати, що факт підтверджується. На жаль, наразі „мала навігація“ ще не почалася, і не виключено, що це судно або корабель чи катер вийшов за місця базування», — сказав Демченко.

Він додав, що складність ситуації в Азовському морі в тому, що це внутрішні води двох країн. «Обставини ми зараз з'ясовуємо, і те, звідки саме вийшов катер. Попередньо нам відомі прізвища тих, хто там міг бути, всі деталі з'ясовуємо», — зазначив спікер Держприкордонслужби України.

Директор Депаратменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев повідомив «Укрінформу», що Росія не передавала ніяких документів про затримання українських громадян.

«Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону не отримувало офіційної інформації від органів РФ щодо затримання в західній частині Азовського моря українського маломірного риболовецького судна з чотирма громадянами України на борту», — зазначив він.

Наразі Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону проводить моніторинг ситуації та вживатиме заходів щодо отримання офіційної інформації стосовно затримання судна.

У прикордонному управлінні ФСБ РФ в окупованому Криму тим часом, повідомляли, що капітан судна нібито не виконав вимогу російських силовиків про зупинку. Під час огляду судна окупанти виявили сітку та рибу. Дозволу на риболовлю та документів українці нібито не мали.

Схожі новини