Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Літати стане дорожче: в Україні хочуть вдвічі підвищити вартість авіаквитків

  • 15.02.2020, 09:34
  • 843

В Україні ціна авіаквитків уже незабаром може зрости через намір Міністерства інфраструктури підвищити плату за аеронавігаційне обслуговування рейсів в аеропорту "Бориспіль".

Вона зросте вдвічі, про це у сюжеті ТСН.

Подорожчання очікується від приблизно 200 до майже 400 євро за один рейс. Авіакомпанії, тим часом, нарікають, що в Україні і без того чи не найдорожче аеронавігаційне обслуговування в Європі. Зокрема, в Іспанії та Туреччині воно становить близько 50 євро.

На засіданні 14 лютого аеропортового комітету «Борисполя» засудили намір міністерства спрямувати кошти, які передбачені на розвиток інфраструктури летовища, до державного бюджету. У Мінінфраструктури із журналістами відмовляються спілкуватися і свої плани на камеру не коментують. У пресрелізі на сайті відомства йдеться, що підвищення тарифів є вимогою часу та Європейського агентства з безпеки аеронавігації.

«Ми не розуміємо, які економічні підстави для такого підвищення, чому саме зараз. Не було надано жодних розрахунків, пояснень. Просто ставлять перед фактом, що від певного моменту платити будете вдвічі більше», — каже експерт з авіаційного права Олег Бондар.

У Європейській організації з безпеки аеронавігації встановили, що чинні ставки в Україні занижені та не покривають витрат на аеронавігаційне обслуговування. Там кажуть, що застосовані міністерством принципи визначення витрат, повністю відповідають встановленим Євроконтролем нормам.

Нагадаємо, раніше члени парламентського комітету з питань інфраструктури звернулися до Кабміну, аби урядовці переглянули розмір податку для українських авіаперевізників. Які платять у три-чотири рази більше податку з кожного пасажира, аніж іноземні. Із них стягують ПДВ на внутрішніх рейсах. А це унеможливлює шанс «Борисполя» стати міжнародним повітряним хабом.

Схожі новини