Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У ВООЗ заявили, що коронавірус може заразити дві третини населення планети

  • 14.02.2020, 08:57
  • 649

На тлі різкого стрибка кількості заражень китайським коронавірусом вчені попереджають про ймовірність того, що жертвами інфекції можуть стати дві третини населення планети.

Цю думку висловив, зокрема, в четвер, 14 лютого, в інтерв’ю агентству Bloomberg консультант ВООЗ, глава Центру статистики і кількісних досліджень інфекційних хвороб університету Флориди Айра Лонджін, передає УНН.

За словами дослідника, що відслідковує шляхи поширення коронавіруса в Китаї, кількість жертв інфекції може сягнути мільярдів осіб. Для порівняння: зараз кількість заражених по всьому світу складає понад 64 тис. людей.

Чи досягне епідемія коронавіруса світових масштабів, буде залежати від ефективності суворого карантину, під яким у Китаї сьогодні знаходяться, крім іншого, багатомільйонні міста, такі, як Ухань, який став осередком поширення інфекції.

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус схвалив заходи, що вживаються КНР для перешкоджання поширенню хвороби, вказавши, що вони дають решті світу час для підготовки до боротьби з інфекцією, зазначає Bloomberg.

У свою чергу Айра Лонджін попереджає про те, що карантин може лише уповільнити поширення вірусу, але не перемогти його. «Ізоляція пацієнтів з підтвердженим діагнозом коронавіруса і переміщення під карантин людей, з якими вони спілкувалися, не зможуть зупинити поширення», — підкреслює експерт.

Свої оцінки Лонджін засновує на припущенні, що кожен хворий на вірус зазвичай передає інфекцію двом-трьом іншим людям. Простежити за поширенням захворювання буває особливо важко через відсутність експрес-тестів, а також через те, що у деяких носіїв інфекції симптоми хвороби проявляються в приглушеній формі, вказав учений.

Видання пише, що з Лонджін не єдиний, хто висловлює такі оцінки. З ним погоджуються й інші міжнародні експерти в області вірусології.

Про те, що, якщо поширення хвороби не буде зупинене, їм можуть заразитися близько двох третин світового населення, вже говорив Габріель Лонг — професор в галузі суспільної охорони здоров’я в університеті Гонконгу, пише видання. У той же час дослідник з Імперського коледжу Лондона Ніл Фергюсон висловив припущення, що число тих, що заразилися коронавірусом у Китаї може досягати до 50 тис. осіб в день.

Схожі новини