Передплата 2024 «Добра кухня»

Ціни на продукти в країнах ЄС та в Україні: де дешевше

  • 12.02.2020, 11:40
  • 3 353

Українські продукти дешевші за європейські, за винятком Польщі та кількох інших країн. Та проблема не в цінах, а в тому, що українці витрачають 42% доходів на їжу в той час як європейці — не більше 15%.

Про це повідомляє 24 канал.

Одним з індикаторів економічного розвитку країни є ВВП на душу населення. За ним Україна остання після Молдови у всій Європі. Та чи відповідають нашому економічному стану ціни на продукти?

Для порівняння з українськими цінами ми взяли чотири європейські країни: Польщу, Німеччину, Чехію та Норвегію. Польщу, як одну з найдешевших країн ЄС, а також сусідку України, Німеччину та Чехію, як популярні серед українських заробітчан країни, та Норвегію як країну з найдорожчими цінами на продукти.

Немає одного онлайн-магазину, який би був у всіх цих країнах для об'єктивного порівняння. Тому найточнішим буде порівняння України та Польщі, оскільки ми дивилися ціни в мережі магазинів Ашан в обидвох країнах. У Німеччині ми шукали ціни в Rewe, у Чехії в Tesco, а в Норвегії у Kolonial. До речі, в Європі онлайн-шопінг на харчові продукти не дуже популярний.

Порівняння цін на базові продукти в Україні та інших країнах Європи

Ми знайшли найдешевші ціни в кожній з цих країн на такі базові продукти: білий хліб, молоко, яйця, масло, кефір, сметана, твердий сир, рис, гречка, свинина, картопля, морква, капуста, цибуля, буряк, помідор, олія, цукор, чай та кава. І ось які результати:

У Польщі дешевші чай, кава, олія, помідори, рис, молоко, сметана, хліб та твердий сир. Приблизно однакові ціни на масло, картоплю і свинину. Ціни на інші продукти вищі. Але якщо б ми купили всі ці продукти у Польщі та Україні, то польський чек був би на 50 гривень дешевший. При цьому польська мінімальна зарплата у 3,5 рази вища.

У Німеччині продукти значно дорожчі, ніж в Україні, особливо кисло-молочні продукти та овочі. Хоч навіть в одній з передових країн ЄС є дешевші продукти, ніж в нас — олія та чай. Купити всі ці продукти в Німеччині вдвічі дорожче, ніж в Україні. При тому що різниця між мінімальними зарплатами значно більша. В Україні «мінімалка» становить 4723, а в Німеччині 42 700, тобто в 10 разів більша.

Чехія та Україна мають доволі схожі ціни на продукти, хоч у Чехії все ж дорожче. Загальний чек буде більший на 135 гривень. Олію, каву, чай та картоплю можна купити дешевше в Чехії. А от всі інші овочі там значно дорожчі.

Різниця в норвезьких та українських цінах на харчі величезна. І це не дивно, адже в Норвегії найдорожчі в Європі продукти. У 2018 продукти в Норвегії коштували на 63% більше, ніж в середньому по ЄС. Закупи в Норвегії обійдуться у більш ніж три рази дорожче, ніж закупи в Україні.

Ось скільки б ми заплатили за ці продукти в кожній з країн:

Чи багато українці витрачають на їжу?

У 2019 році українці витрачали близько 42% своїх доходів на харчування за статистикою Держслужби. У Європі витрачають майже в 4 рази менше — в середньому 12%. Поляки витрачають 17%, чехи — 16%, норвежці — 13%, а німці — 10%. Це дані Євростату за 2017 рік. Тому так, у порівнянні з цими країнами українці багато витрачають на їжу та напої.

Однією з проблем є застарілість споживчого кошика. З 2000 до 2015 його не переглядали взагалі. Зараз його переглядають час від часу, не змінюючи вміст, але він все ще далекий від реальних потреб українців. До прикладу, в ньому навіть не передбачене масло. Замість нього пропонують українцям купувати маргарин.

Схожі новини