Передплата 2024 ВЗ

У мерії розвінчують міфи щодо агломерації

  • 10.02.2020, 21:00
  • 722

Львів запрошує до об’єднання.

Так, місто презентувало короткий ролик про агломерацію, у якому розвінчують найпоширеніші міфи щодо об’єднання. Зокрема, мерія наголошує на тому, що після агломерації сусідні міста та села не лише не втратять своєї ідентичності чи назви, а й отримають нові переваги та пільги.

«Я хочу наголосити: Львівська міська рада відкрита до діалогу, двері мого кабінету відчинені для всіх сільських голів, які мають будь-які запитання щодо створення Львівської агломерації. Очевидно, реформа децентралізації — на стадії завершення, етап добровільного об’єднання в ОТГ позаду. Далі — слово за державою», — зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Зокрема, у мерії стверджують, що після приєднання буде збережено статус та назву населеного пункту, а також, до вже наявних пільг мешканців прилеглих міст та сіл, додадуться й ті, які мають львів’яни.

Відтак у рамках створення Львівської ОТГ:

  • У кожному селі буде створено сучасний Центр надання адміністративних послуг;
  • Мешканці отримають якісне транспорте сполучення та безкоштовний проїзд для пенсіонерів;
  • Забезпечуватиметься підтримка військових: 100 тис. грн допомоги; 25 тис. грн — при підписанні контракту із ЗСУ;
  • Мешканці ОТГ матимуть обслуговування у лікарнях міста;
  • Забезпечуватимуться сучасні освітні послуги, зокрема, передбачене створення медіатек, коворкінгів та молодіжних центрів;
  • Мешканці приєднаних населених пунктів зможуть брати участь та реалізовувати власні проєкти Громадського бюджету;
  • Розробка програми централізованого водопостачання та каналізування, її поетапна реалізація;
  • Виконавча влада залишатиметься на місцях, а також будуть представники громад у спільній з містом раді.
  • Утворення органів самоорганізації населення як представницьких органів навколишніх громад зі збереженням окремих управлінських та фінансових функцій.

Також у з-поміж найпоширеніших міфів є забудова сіл багатоповерхівками та будівництво сміттєпереробного заводу у сусідніх населених пунктах. Однак у мерії наголошують, що закон забороняє будівництво вище 4-ох поверхів у сільській місцевості, а будівництво сміттєпереробного заводу ЄБРР погодив на вул. Пластовій.

Зазначимо, Львів має чітку візію щодо майбутнього територіального устрою, що ґрунтується на Генплані міста, прийнятому у 2010 році, та містить прогноз територіального розвитку міста, охоплюючи територію приміських населених пунктів. Реформа децентралізації покликана забезпечити ефективне місцеве самоврядування та територіальну організацію влади. Так, деякі сільські ради вже висловили свою позицію на користь агломерації зі Львовом.

Схожі новини